查看: 11683|回復: 126
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 評102天龍,對天龍感覺及天龍派的心得

呢次係我第一次開post 亦係最後一次!
本人係天ser既天龍
全身4石 帶1粒5石 差2孔先齊石
冰:220 火 170(30-抗) 玄 1202(200-抗) 毒 903(140)-抗  
武魂完全未整~

本人係體天龍~ 身法方面會略遜一籌
感覺上 4石都無太多對手

本人對這遊戲的感覺
我覺得 系打機既途中 可以認識到朋友 先系我玩呢隻game既得著!!
眼見好多人 ac打好石 又串人又笑人 只會令到身邊既朋友 慢慢離開 我覺得咁樣做係好不智...
當我打好左全4石 都覺得2年黎天龍既生涯要結束... 賣ac既時候,好多朋友叫我唔好走
我諗左一陣,我諗到系天龍咩都可以放棄,而友情係唔可以...所以會玩另一隻acc
當你打大交 掛機 既時間...嘗試下認識下周圍既人... 會對你有所得著
可能你覺得我費up.. 但呢個係我2年黎最珍惜既野

我呢個天龍 上面既裝 上面既石 好多都係由朋友所比既..
就算呢個等級 都係朋友 幫我升.... 連最最重要既7節都係朋友刷比我...
睇到呢到 我唔係話利用朋友.. 只係 我呢個acc係集合友情既力量..
有一啲朋友 我係 好想多謝
上一手clover紫,細笨,紫音蝶,上一手既小欣,剎神之風,pan,青蛙,翼仔,天山幻影,冰戀花,武僧,dennis,苦咖啡,晴雨,燕南天.長草...仲有好多好多好多
藉呢個機會 我都想同  版主 恆  道歉
上次我係好嬲 先會咁講
但我真係一直當你係我好朋友
希望你可以add番我msn =-=

下面留一留位打天龍心得....... 扣分都照留

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
浪跡天涯002 + 25 一次過加分...真的感動了

查看全部評分

回復

配點方面: 我認為 4石下係全體...........5石上係全身

屬攻方面  3石人...可玩4,3屬 (基於抗性分怖問題)
             4石人...可玩3,2屬
             5石人...可玩3,2屬
             6石人...可玩4,3,2屬 (基於玩家既經濟原因)

裝方面 攻裝: (屬攻x4,3)()(命中)是需要的......(身法)(內/外攻)有會更好
         防裝: ()()(會防)是需要的.......(雙防)(身法)有會更好

ps.攻裝盡量追求多屬性............
神器方面>>>> 我建議102天山減速環.......實用吧...

打石方面 攻裝:屬攻 命中 減抗 屬攻  (能保持輸出
            防裝:體 閃 抗 身/抗  (雙抗 有好大仇口先上

武魂方面 建議 雙屬攻 雙-抗 雙下限

打交方面>以下係本人打交既心得(只是一個參考) 門派的排位也是本人應為最具威脅的門派次序
no.1天山> 我最怕既職業... 天龍封技相對少
               打天山的口訣 佢打你一下 你要還番一下 (就好似高級反擊一樣)
               當佢出移花,封穴,加速  當佢出點穴,用非枯(下稱30怒)解吧
no.2丐幫> 出了80技後....很可怕的職業
               打丐幫的口訣 硬吃硬
               丐幫既封技 就好似"街頭霸王"咁 不停搏落去
               基於丐幫有上毒,本人喜歡一入去就加速及隱身
               對方使用散功..用30怒吧
               當無狗及失明一起使用,只好比人打 暫時想不到解決方法
               佢地既80圈圈 硬吃硬......照打 不用跑.. 跑不掉的..
no.3明教> 開頭 第9秒 就出 30怒!!!!!!!!!!!!
               極速點一下 萬岳朝宗!!!!!!!      
               到80技 再封 再隱  (前頭戈幾刀 硬食吧..)
其餘不分先後.

逍遙> 佢出散功 出30技
         被佢放大 可隱/可封穴
武當> 以同石(4石)來說 武當不是天龍對手
         加速及隱身 其次打氣/封技
         慢慢丟技能
峨眉> 先打氣
         慢慢平推 出雪擁藍關同欲擒故縱
         雪擁出buff的多少 及 ec障眼出buff的多少 就是 決鬥的關鍵
         多數ec喜歡半血才清心
         到達半血.....封穴....丟技..............正常都差不多了
         保持跟對手的距離 (可避 西子 九爪 n 西山)
星宿> 先隱
         掃技.....
         個人認為 無技術可言...
         單屬傷害 非常可觀
少林> 對方出反彈 必須加速走/隱身
         其餘都是硬吃硬..
天龍> 先"讓"佢鎖 由佢出3陽
         佢個鎖完 你先鎖佢 咁你個3陽 佢要食多1秒...
         同門比試 都係在於 雪擁buff出現的多少

其實玩天龍 都係計數... 睇下邊種有得 -抗 -防  放大 就系 有利情況出
我多數 喜歡 先 "指點" 再 "欲擒故縱" 再加 "1陽指"
如果未被人封 就出 "少澤"  "10怒"  及  "雪擁"
再出 "八門" 及 "三陽"
基本我會出的技

我認為 天龍 夠血 就好好玩  呢個都係我定位
但係天龍有不同定位.... 點玩都可以玩出自己風格!!!!!!!!!
以上係我既心得 希望幫到新手
有意見 歡迎討論
btw 呢隻天龍 8月頭放 byebye大家

評分

參與人數 3樂點 +40 收起 理由
mcyos + 15 支持原創
榤奇 + 5 額外再獎。
浪跡天涯002 + 20 精品文章

查看全部評分

回復 支持 反對

感動到爆.~_~
你隻天龍...已經係4石完美.@@
我相信恆恆唔會咁小氣嬲我地既;s
回復 支持 反對

我都糸天龍,101lv,2800總屬攻,就黎全4,仲有幾粒3,除左血之外全部高你,但係南服都糸係比人秒
回復 支持 反對

我都糸天龍,101lv,2800總屬攻,就黎全4,仲有幾粒3,除左血之外全部高你,但係南服都糸係比人秒 ...
rllforever 發表於 28-7-2010 00:53

我相信一山還有一山高 呢個道理既..
如果閣下各方面都高過我 應該強化方面花左唔少功夫..
天ser入面既全4 應該我都應該冇邊個會慘敗
如果閣下係 4屬分散 既2800總屬  我相信好多人都打得贏你既..
呢2個係我諗既case姐
btw 我期待閣下的屬性圖.
回復 支持 反對

記住返黎探我地t^t
回復 支持 反對

今日我同你天各一方
假如有日我地偶然咁係街上面撞到
我地會點下頭
然後話
調李露媚.
回復 支持 反對

今日我同你天各一方
假如有日我地偶然咁係街上面撞到
我地會點下頭
然後話
調李露媚. ...
-yu- 發表於 28-7-2010 09:07

一陣上面除你名先 /....\
回復 支持 反對

一陣上面除你名先 /....\
夜月龍兒 發表於 28-7-2010 09:09

我要多多向鈺學習..
回復 支持 反對

我相信一山還有一山高 呢個道理既..
如果閣下各方面都高過我 應該強化方面花左唔少功夫..
天ser入面既全4  ...
夜月龍兒 發表於 28-7-2010 08:49

你係第一個整喊我既人...認住你

比我知道你唔成日on天山童既你唔好開msn,實震爆你...

無論係個人心得,屬性圖,感想,都係最好果堆,所以分別加左25及20

我會幫你申請列入埋精華

老恆原諒佢啦...
回復 支持 反對