查看: 9287|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 精靈新手問

想問下應該升左咩技先呢??

幾時學獨雲箭??
回復

有錯勿插

有兩種升法

---前言---
做精靈就要有極強的距離感&走位速度
否則一定死傷不計其數....
以下的方法均在此基礎之上....
因為這是打瑪奇必須的.....(廢話+被k

-------------------------------------------------第一種-------------------------------------------------

「無腦穿心」

穿心在精靈有天賦, 預備時間比人短.....
沒有重生的精靈的敏捷比同為沒有的人類為高.....
敏捷+ = 箭大傷+......
所以高敏的穿心是可以一招ko怪的(如果暴+暴夠高+好運+怪防低+...........)    迷之音( 那麼熊呢?    我( 囧rz...
這對新手有莫大的吸引性
因為可以極速k怪, 但到後期就會因為沒有升生活技而覺得
-------------------------------------------------第二種-------------------------------------------------
「正宗升法」
1.  先把精遠升到c, 一邊升精遠, 一邊升暴擊( 不斷升, 有ap就升, 最好先升到rank 9)   or  (較有$的>)  一開始就由(2)開始......
2.  生活地獄*------ 「冶煉, 紡織& 樂器演奏」 三步始動之悶死地獄    ps. 有時間&ap的話再升衣物製作, 打鐵& 雙藥草技能
     把以上的都升到 r1 = =         次序: 冶煉 > 紡織 > 雙藥草(智識+製作) > 打鐵&衣物製作 (可隨便選次序) > 樂器

小貼士: 1. 學樂器一定要升音知, 而且要彈比自己高級的譜至有較高大成功機率, 音知的rank要低過樂器小小 (一兩級?)
           2. 礦可以收或自己打, 但打的話最好同公會or朋友打, 佢地打, 你吸exp &  撿礦, 有$的新手就收啦XD  迷之音( 有$都唔會係新手啦
           3. 唔好左升小小右升小小, 尤其係冶煉
           4. 無$的就打怪, 做JOB, 做正當不用外X的商人 (低買高賣, 新手勿試)

以上的都升到R1的話, 太好了, 你有出頭天了
     不過短則數月, 長則大半年, 而且要不小$$, 只適合長玩者

3.  精遠9, 暴1, 反9, (冰5~1, 火9, 雷1)<---可遲D先升, 穿心9, 學毒雲箭 > 先一邊升精遠, 一邊升暴擊(不斷升, 有ap就升)
     魔可以遲一點至升, 首先要升的是穿心, 精遠& 暴擊
     毒雲箭不需要太快點, 因為會加敏, 請於流程(2)的冶煉R1後至考慮升
4.  精遠1> 穿心5~1 (隨意) > 反1(可升或只停在R9) & 防R9~5> 初級魔+中級魔* > 毒雲箭隨意*> 都老手了, 不用再講了吧

*1.  請唔好怕麻煩, 切勿忽略此步驟, 否則升出來的精靈會極廢
*2.  魔可以不斷隨時升, 但要小心強度     中級魔我認為升雷比較好<----只屬個人意見, 有意見勿插
*3.  毒雲箭我認為是應該升的, 因為有得加敏, 但小心AP太緊
***   1. 朋友的幫助極重要, 有FD的就找他們幫手啦
        2. 無$就做JOB打地城
        3. 唔升HP量的原因係個人認為浪費AP
        4. 唔升風車的原因係精靈的傷低, 但可以升防保救一下
        5. 新手應打多D地城, 升LV快, 又會有EXP, 最重要的係有應付怪的能力。否則比你全技R1都係廢人
        6. 唔好太快學中級魔&毒雲箭, 因為強度會幾何級上升, 會好慘T.T

Extra:  生活技能全r1的敏: 冶煉+紡織+樂器演奏+雙藥草(智識+製作)+打鐵&衣物製作+樂器
                                         =166
                  戰鬥技的敏: 精遠r1 + 穿心r1 + 反r1 + 毒雲箭r1
                                  = 50+18+15+23
                                  = 106  
                  Total: 166+106 = 272白敏

打了很長時間, 有錯請講, 但唔好打粗口.......
回復 支持 反對

咁想問下打邊個地城呢??
回復 支持 反對

地城的選擇

打地城前請先有兩種技術: 冰反, 火反

打地城只不過係走位與合作的挑戰  (估閣下都唔會自己打啦= =)

**純新手可以唔使咁快打地城住**

新手可以先打崙格地城, 有技術的可以打各顏色巨魔
***強烈請有FD陪先好打***

之後打萊比, 萊初, 賽中.....等等
由於之前要升冶煉, 可以「不斷地」打巴里地下城

同時, 打舊大陸的地城時, 請連同任務卷一起打

有錯勿插, 謝謝
回復 支持 反對

想問要做純魔精要點開始??
精遠 穿心 毒霧等等既駛唔駛學??
回復 支持 反對

經巴哈既某d神人測試
賽高3柱全開
毒雲大約R5以上
毒中間果隻之後 [最好係鼠人
因為鼠人打一下之後會周圍走,毒埋其他怪
可以毒到d怪全部1血
慢慢屈死佢地都得
回復 支持 反對

你用純魔精唔係唔得.....
不過係新手的話就不好啦   .....老手都唔會咁做

1. 初期只有低級魔, 打怪慢, 又要升音知+寫譜+樂器....n年後至有魔師應有的高攻擊力
2. 中級魔.....比你都唔會慢慢打書頁= =    收ge話又好貴, 新手絕無能力收
3. 打魔pd怪時點算= =係你話純魔ga....無其他技就打pd怪唔係唔得, 但比雙修的殺怪更慢
4. 純魔 = 放棄精靈遠戰技天賦......可惜呀......
5. 就算有全魔技, 好難單打.....     打一埸地城的時間比其他人會更長......

仲有等等原因.....
回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

>>>4. 純魔 = 放棄精靈遠戰技天賦......可惜呀......
唔認同e點
你變身果時出果招魔箭迫擊
初魔升高左
e招野都會高埋
+上精靈魔法果邊
中法都有天賦,就係消魔小
回復 支持 反對

咁精靈雙修的又係修邊d??
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

都話左前提係新手lo = =
新手用中魔打???  no way~
中級魔.....比你都唔會慢慢打書頁= =    收ge話又好貴, 新手絕無能力收
新手會獸化嗎= =
仲有, 佢一旦無得獸化, 你唔係叫佢唔好打怪吧= =
回復 支持 反對