打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] ★未來SD會係點..........? 取消三屬辯論★★★

人地都未公布技能部件係咩..改完既玩法係點..自己咩都唔知係到支持反對.個個靠想像力係到無限發揮有咩意義?
真係全部人都反對喇咁點?.G防爆都未FIGHT到喇.你地係咪諗住人地會聽你講唔改呢?.
比少少建設性喇..到時真係改左既開個POST分享下咩機體咩配搭好用喇..係到斷9個估!!
回復

3年黎既會戰戰略完全破壞,所有戰略以至機體都要重新選過
但現階層都係睇定d先
回復

唔係好connect到你答嘅野同我講嘅野,所謂的揀剋屬黎打嘅"職責"只係建基於有屬性加乘的情況下的最有 ...
btbeb 發表於 29-1-2013 15:41

55 所以我意思係屬性冇話咩唔公平 係一種獨特表現方式姐
回復

取消唔係唔好,我只係怕主角機一個打哂全場,畢竟已經冇左屬性相剋
回復

原來屬性就極度混亂
取消了反而比較好
回復

有好有唔好.
好處就係令一啲機體更有優勢.
唔好就係要睇武器分位.
回復

(調整為突出機體自身的個性)
所以應該無大問題,但可以弄一個介紹是說突出機體自身的個性的部分,讓大家更了解
回復

個人認為取消3屬保持中立.  有好有唔好,都係50 50比例,

屬性最大既好處就係對克既屬有追加傷害,而雖然SD呢隻GAME已經將機分為包剪拳3屬,
但有D機比人感覺都係錯配屬性,如F91偽包,主天係拳唔係剪,之類..呢D都係小問題,可以不討論
屬性取消其實意義不大(個人認為),因為屬性最大既好處都係有追加傷害/防禦..根本同機體性能冇關係

就以命運同無正作比較,通常D人好興講,2部唔同屬既機冇得比,其實更精準既係,GAME入面既設定令唔同屬既機冇得比,換言之,即使拆除屬性,你拎命運同無正比刀劍,命運都一定係輸面大果個,有玩過命運刀既都知,命運唔到最後都唔會亂開刀去作前鋒..呢個係剪跟拳機比較,拆屬後,根本冇分別.所以屬性拆屬,意義唔大,在於此

再用其他機比較,多3同HWS,今次係拳跟包既比較,係人都知HWS點改廢都係神機一部,包屬性既佢,本身根本就已經可以唔睇屬性去打咁濟,咁拆屬後,又有咩大變化呢,係冇既,多3同HWS點打都係HWS贏面大,因為機體設定上,武裝,叫人喊既,唔信自己搵朋友開場打番場..你自己就有眼睇(你如果要放水呃自己就另計)

所以拆屬在本人而言係冇咩大意思,如果真係想平衡下GAME入面既機體,公平好玩D,不如將機改得好少少,如人人都講左好耐既自由..
回復

你覺得事實上正義同時打一SET格點解自由爆而天意唔爆?
最初屬性加乘的確係遠攻多就包 忘戰強就拳
但係唔好忘記新的機愈來愈多元化
令包剪拳定位開始濛糊
拳機真係近戰強? 無正 能E 權天 不單單火力強 射程比部份包更遠
剪機定位真係中場集火?  NU 沙沙比 UC 基本上最新的剪機配備唔係中距離的光槍而係"遠"距離微超
包機真係仲玩遠距離?  包機都慢慢變成重火力機  不論距離 有火力就係包
講BOOST量拳機多?  F91 OOQ 肥得 比拳機跑得更狠

本身機的性能應該由玩家技術去表現 而唔應受機的加乘限制
機體武器多元化令到包剪拳的分類無效起黎 變成單純加乘工具
唔要係應該的
回復

我較為想知大部機有啲抗拳/抗剪/抗布技會變做d咩技
回復