打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇人覺得兵堡維京太廢 應改低殺敵升帝

殺100百隻好易姐
洗唔洗減呀?
回復 支持 反對

回復 40# 的帖子

因為兵堡本身imba
要加到維京前中後期都有得打就一定要改變兵堡0既原意
一係加英雄 (CB LOD同mini cb store已經係兩個超囧0既例子)
一係加能力 (新兵堡玩左兩次已經唔想玩.......)

加得太多花巧野就會無左CB 0既特色
回復 支持 反對

回復 42# 的帖子

不要介意我插咀,
之前你也說過, 增加狂戰士的血量回復速不是不錯的做法麼 ?
回復 支持 反對

冇人叫你only出狂戰

你可以配長劍
回復 支持 反對

1 近戰格鬥系黎講你去搵d有無視防禦 對步有攻擊加成既兵種  黎講近防有2既維京    所出既結果當然對維極之不利

2 未帝既  日 維 阿之 賽  拜 都唔見得有能力 有能力可以可以單槍匹馬攻哥德
  論封 or 換 既情況  的確 阿之 拜 會有著數好多    但維識得睇哥德 既出兵節奏 當距
  補兵時係距條水路 散陣對打既話 1隊 維都可以足夠 換到 2隊左右既哥德 (控兵能力之差
  對 對換率既影響 有一定落差)  其實維唔係做唔到  只係比其他人更難做到而已
   至於 1on1 哥去反攻維麻= =...... 咁我就o咀了........
3  土西既例子又同上面第一個 犯上差唔多既錯誤  邏輯上高攻擊力 慢攻速既部隊 都係專用黎
   克制有防既部隊(火槍兵就係轉用黎破高遠防既騎士)  你應該試下搵其他 低攻力 高攻速既黎
試下分別先會出現   ps 維攻速較阿之快   再者合兵戰上盾既遠防先最重要
4  維京未帝長劍 同槍 都有多15%血 長劍做盾對某d弓既時候 可以擋多1-2下  槍打馬系既時候都可以吉多一兩下  阿之長劍槍既多果4攻係可有可無  擋既時候攻根本唔重要  而長劍用黎擋弓又不如用鷹勇 不過鷹勇生得慢 而且未帝都係得2+2遠防  血唔多弓見到都可以照食  (最重要未開眼 可用性大打折扣)
槍打馬既話都係靠 加成威力為主 所以多4攻 真係冇咩實用價值可言(比起維)
5  打堡上維攻速比阿快 有 遠防較難死
6  生兵快步速慢既好處係防守比較有利  防守在於自己半場 對步速既需求比較低
7  維京帝後 後勁唔錯   防守上有強力護腕(賽冇)  同埋+城堡加血果舊野(阿之冇)= =
    實用性同塞劍勇差唔多既83血劍勇做盾(個人喜好上 比阿之既鷹勇高 阿之鷹勇 用
    起上黎太麻煩了 對弓以外既能力太差  )   血多左 果個回血科技 你當距 多一兩滴血lor
    所以100帝都唔算太過份   而且有d時候步兵要殺多20 40 相隔既時間 可能都差左10
    幾分鐘 (如一開始就打合兵戰.弓既數量一多.......e個問題就係點解日武帝 同賽帝 相差既時間係可以相差左
    兩倍以上時間既 其中一個原因)
最後   個人感想
1  塞同維冇得比   要平衡 塞應該改到180-200kills         
2  維不見得比阿之弱( 水兵鬥海軍)
3  如果要整到維 有一個有致命性既影響能力既話   可以改一改
維450-500出村= =+  就算如此 要達成比人快出村既情況....
都要一定個人能力... 同埋引人黎打你 (咁樣防守科技 算派得上用場)
而維可以享受一下 一段無敵時間
4 維係幾雞下 不過又未至於 樓主 講到咁一無是處既
樂觀d睇 距算係防守+平均型戰士  可以擋好多野  做下後備後上助攻爆堡都得  
不過就係樣樣功能都冇獨當一面既能力lor

回復 支持 反對

回復 39# 的帖子

的確 冇一個文明係冇用 不過係某d情況下 某d文明比某d文明更有用
其實論初級實用性 維比不列更高  只不過係 不列帝左 既後勁 高得很而已(在配合同盟上)
其實關於維既問題  兩個月前已經係下面e個post 度 好多人都討論過=口=
更講到關於一個 維封韓既問題(第7頁)  有興趣 可以睇下....
http://www1.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3272185&extra=page%3D1&page=7

回復 支持 反對

原帖由 nomygf 於 12-6-2008 08:26 發表
不要介意我插咀,
之前你也說過, 增加狂戰士的血量回復速不是不錯的做法麼 ?

兵堡咩兵都都冇+過野,e家只係+狂戰係咪有d唔係太好呢
回復 支持 反對

回復 40# 的帖子

其實 用所謂神手做維既例子
都係想講明  平均型既維係能力上多樣性而已
回復 支持 反對

原帖由 marco0083 於 12-6-2008 17:45 發表
其實 用所謂神手做維既例子
都係想講明  平均型既維係能力上多樣性而已

玩平均
賽有戟兵遊俠= =
阿滋有鷹,兵營生速又快15%
維京呢個"步國"連戟兵都冇,比你出村都只係強弩較有用...

總括而言係由頭弱到尾
攻人:未帝維少血,長劍亦生得慢,帝左劍勇都係比弓屈,又唔夠遊侠打
防守,冇戟兵,馬廢.冇火槍,得強弩有D用
科技,馬弱,
特殊科技,係冇限資下,實質幫助近0,你點加血.都死得快過賽爾特既未-2防又冇血統既游俠

都係果句,實力相約既人,玩維一定弱好多
回復 支持 反對

回復 49# 的帖子

奇怪了? 點解我見果d 高手文 都冇講到距地用維  係村戰上有咩神勇表現wor
其實我都講過維同塞冇得比  所以要求加塞升帝kills  
吉吉防守力係專於對馬系(其實塞吉最屈係距步速...可以用黎攻都得......) 維既吉吉血多 可以頂多一兩下 (帝後)  但當然大多數人都會選番維京既劍勇啦 多用途 盾 打咩都得(起馬唔會輸太多= =贏唔贏就睇兩者之間控兵技術了....)
劍勇比弓屈......= =? 有樣野叫合兵 83血 1+3防
阿之個軍多15%  距用處都係 集中係鷹度   但鷹唔算出得快  又係專於對付弓系既  而有一定實力既弓玩家 都會幫 劍 or 槍 隨身 所以冇可能做到 好似塞耳特果種偷襲

而維既劍勇可以直接混入狂戰入面極之方便
回復 支持 反對