查看: 3328|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

<神兵4>第6期 (神聖)

本來今日同一班朋友上廣州玩,點知放假先黎病,灰=__="" 好在都有<神兵4>準時出街陪小弟,哈哈﹗落街買左坤劫版,但係望落<損日版>紅色搶眼好多呢﹗各位朋友又買左邊款呢?

今期最精彩既一定係<福龍周記>,提及最近呢度同福龍blog既事,大家可以先睇專欄呢﹗
講返今期內容先,本來好期待今次眾人齊集中區警署既混戰,點知都只係蜻蜓點水,打兩下又落雨收柴,俾損日帶阿天返宇外流化喇﹗今期要交待既人物關係又多又複雜,感覺冇上一期咁流暢,上期尾頁睇見既穹白原來只係殘影,同沙曼洛 & 竹葉青見個面之後就消失左唷﹗o係香港已經帶出沙曼谷&竹葉青同穹白都有關係,穹白同沙曼谷仲好似有十淵九仇咁,見個面就嬲到震tim﹗至於葉青睇黎就同穹白有感情線,唔知真唔真呢?

返到宇外流化第一時間就係撞見久石焚風,直到今期仲係未講400年前墨堯走左之後,墨堯軍既人係生係死,久石焚風又點解成日獨來獨往咁,睇黎龍少要快快趣交代400年來宇外流代發生既事喇﹗

最後就係講穹白拎住佢把神兵<陽炎>去一個叫藤塚既地方,會見同沙曼洛一模一樣(連隻蜥蝪仔都一樣),而o個位仁兄叫.....<神聖> [[bao_25]] 。小弟對呢個名真係不敢恭維喇,真係...求其左d呢﹗而穹白分身之前去倒香港,係因為透過一個「界外球」???咁有冇...「全壘打」呀?O 左咀呢﹗

當然,今期打鬥畫面依然精彩,不過故事唔係幾順暢,亦都建議o係打鬥既過程中減少旁白,如果畫面表達左既事,就唔好再用多餘既旁白交帶喇﹗(eg.第13頁阿天踢到坤劫穿牆,小弟就覺得冇必要再用旁白交代阿「力量非比尋常,強如坤劫被踹得破牆而出」)
今期出現既名又有D攪笑(之前都冇留意倒女警叫咩名,原來係你正我都正,飲杯「竹葉青」),再有新人名登場,改名方面要落d功夫了﹗

今期不過不失啦﹗下期再續唷﹗

回復

我覺得穹白如果咁快現身有失大佬feel

對於墨堯軍應該因墨堯既消失而大敗
只剩下擁有強者之態既久石焚風係宅外流化道託
回復 支持 反對

原帖由 戰神之虎 於 21-3-2008 21:06 發表
我覺得穹白如果咁快現身有失大佬feel

對於墨堯軍應該因墨堯既消失而大敗
只剩下擁有強者之態既久石焚風係宅外流化道託

墨軍大敗就預左既,不過d人去晒邊呢?睇到而家都係得d花花草草同埋久石,一個墨堯兵都唔見。400年wor~~如果墨堯係大患,400年都仲俾佢周圍走咁得意既?呵~~
回復 支持 反對

原帖由 xmen 於 21-3-2008 20:55 發表
今期最精彩既一定係<福龍周記>,提及最近呢度同福龍blog既事,大家可以先睇專欄呢﹗

風蓮我看了今期的『福龍周記』,天堂兄成為公敵確實是咎由自取,但龍少的指責忽略了某些冒充天堂兄去混淆視聽,以及故意用言語羞辱天堂兄、搧風點火的鬧事者,基本上他們的卑劣行徑和天堂兄沒兩樣,小人心態甚至於有過之而無不及,思想幼稚毫無教養可言,真是不知所謂!
回復 支持 反對

今期的雙封面合併起來很亮眼,內頁的畫面也很豪華,可說是相當不錯的一期!
回復 支持 反對

原帖由 靛.羽.風.蓮 於 21-3-2008 23:18 發表

風蓮我看了今期的『福龍周記』,天堂兄成為公敵確實是咎由自取,但龍少的指責忽略了某些冒充天堂兄去混淆視聽,以及故意用言語羞辱天堂兄、搧風點火的鬧事者,基本上他們的卑劣行徑和天堂兄沒兩樣,小人心態甚至於 ...

不好意思,即係你的意思就是說有網友假扮他嗎(即是說他沒有給人bt,罵他的都是有人扮他?老兄你要看他帳號留的言啊,都出言不順,人身攻擊?沒有始那有終)??其實如果事實鬧大了的話,我相信他必定有手尾跟,佢如此狂妄播種,什麼大中華,他媽的,就是他這種賤人,香港的漫畫才會淪為 給人有色眼鏡啊!!!
回復 支持 反對

穹白甘快現身•已佢經講到神甘勁'打完穹白之後點發展落去?
回復 支持 反對

原帖由 chester524 於 22-3-2008 23:52 發表

不好意思,即係你的意思就是說有網友假扮他嗎(即是說他沒有給人bt,罵他的都是有人扮他?老兄你要看他帳號留的言啊,都出言不順,人身攻擊?沒有始那有終)??其實如果事實鬧大了的話,我相信他必定有手尾跟,佢如此狂妄播種 ...

看來你沒看懂我的話,我意思指天堂兄在福龍blog洗版生事,成為公敵是咎由自取,但和天堂兄有過節的人也曾扮他(同樣用"天堂"這名號)去放話鬧事,所以兩者都該受到譴責,真、假"天堂"的blog我都看過了,顯然不是同一個人,我可不是沒經過查證就隨便說說!

回復 支持 反對

漫畫可以天馬行空, 但要合理囉
邊有警察拉完人仲會畀佢身上有兩把刀咁白痴o架
回復 支持 反對

好坦白講今期幾失望
紀生今期又返去「宇外」,龍少踩剛線乎?早幾期先一出一入「宇外」,今期又返去,為咩哩?
劇情進展偏慢,無謂格數太多,多餘分鏡太多,好似起 p.34 頁「藤塚」同一頁一格大、一格細,大可節省,另外一個動作用得太多格數交代
「神聖」個名我覺得幾好,「神聖」就好似以往龍少一貫改名作風,雖然個名唔似人名,似一個代號、一個象徵,印象反而更深
「久石」角色愈黎愈唔討好,性格唔立體又冇深度,其實到目前黎講冇乜角色有吸引力
至於「穹白」o既出現真係不願置評

回復 支持 反對