打印 上一主題 下一主題
收起左側

<神兵4>第4期 (宇外流化)

原帖由 wood2046 於 9-3-2008 23:52 發表
今期真係咁「精彩」?
今期劇情我個人認為真係太虛空,好似特登為左交代「宇外流化」為入而入咁,乜野雀仔、怪魚同植物我真係冇乜興趣睇,又唔係奪寶奇兵,對往後劇情又唔會有太大影響,咁又何必浪費篇幅去交代呢? ...
\

歡迎你加入先~
點講呢~其實都係睇你抱住乜野心態去睇
冇錯~今期個劇情推進係有D慢~好似冇乜講到野咁~
不過我覺得~頭5期用黎清清楚楚交代左個故事背景係一件好事~
因為個故事有兩個時空~香港大家熟啦~宇外流化就係另一個世界~
而家交代左宇外流化既大概情況~
總好過到後其出現一D~"咦?乜有講過呢D野咩,乜嚮水都可以呼吸咩?"
呢D問題打通左~咁到左之後故事推展就可以更快更緊湊~

其實怪魚~係為左主角安排一D"嘍囉對手"~如果主角一開始就遇到穹白就多多都冇得打~
巨大植物更加係深一層交代主角能力~不分大少~係植物都會被主角吸收轉化為力量~幾大都吸到~
睇落真係有d似龍珠元氣旦~ -~-
不過呢種借助外力既方法應該唔會長用~如果唔係就顯得紀辰天本身冇實力

鐘意呢本書~我係抱住睇畫睇故事既心態去睇每一期~睇得開開心心就好~
回復 支持 反對

原帖由 wood2046 於 9-3-2008 23:52 發表
今期真係咁「精彩」?
今期劇情我個人認為真係太虛空,好似特登為左交代「宇外流化」為入而入咁,乜野雀仔、怪魚同植物我真係冇乜興趣睇,又唔係奪寶奇兵,對往後劇情又唔會有太大影響,咁又何必浪費篇幅去交代呢? ...

其實本人同意你既講法,你的意見真的是意見,有見解,唔似果個天堂,一味搞事,滿口屎尿呢!

邱生既既寫畫能力絕對係行內數1數2,我覺得劇情最可以既話推快少少,

就好似6,7期一個小高潮,之後十幾廿期一個大高潮,果陣黃生係神兵玄奇

第一集既周記好似就係咁形容法,講故仔就好似男同女做X一樣~我覺得形容得幾貼切!!!

這樣會梗加好睇啊,如果第時再有一個新場景就長編交代,我相信包括我在內都會睇到悶..(本人跟

蹤(睇)龍少(作品)已經十幾年啦),當然啦,今期只是一期交代好呢個宇外流化既奇遇,相信係故仔既布局!!...

我絕對有信心(拍晒心口果隻)可以同大家講,邱生和他的手足一定會接納有用既意見....

大家都係想睇好既香港漫畫,好好地傾下交流下唔好咩?

下下係人地個BLOG留言句字極盡挑釁,這是男人的所謂嗎?....希望果條友見到就檢討下啦(對不起,有點離題了)

回復 支持 反對

今期真係咁「精彩」?

因為這是神兵一向的特色,『神兵』全名是《神兵玄奇》,有些神奇生物和際遇出現才合乎玄奇這個兩字吧~

另外如果你認為Vol.4係因為特登交代「宇外流化」才為入而入的話,咁你可能睇唔到想要帶出既係『損日』是另一粒天晶吧![[yoyo_165]]
回復 支持 反對