查看: 4835|回復: 80
打印 上一主題 下一主題
收起左側

驚訝!南極上空臭氧層破洞歷來最大!

南極上空臭氧層破洞歷來最大
(星島) 10月 20日 星期五 02:05PM
美國的科學家發現,南極上空的臭氧層出現有史以來最大的破洞,面積較整個北美洲還要大。科學家估計,這個臭氧洞要在2065年才會完全修復。 美國太空總署戈達德太空飛行中心的大氣科學家紐曼說:「在9月21日至30日期間,該個臭氧洞的平均面積是2740萬平方公里,這是有史以來最大的。」 衛星數據顯示,大氣層的臭氧含量亦大幅下降,由7月的300個DU,跌至10月8日的85個DU。「Dobson units」(DU)是量度大氣層所含臭氧的單位,臭氧洞的讀數一般低於220。

哇哇哇!這個破洞的面積竟是2740萬平方公里!
給一個北美洲還要大....這無疑是一個大問題!
到那時候便會不斷有大量的幅射直接射進來地球   威脅我們人類以至其他生物的性命安全!
而且還有Greenhouse effect這個大問題....
不過希望有一天我們能夠解決這個問題吧  我要向這個目標進發!(謎之聲:<---這個是瘋子嗎?別笑我了吧)
回復

我覺得真係解決到既機會唔大囉...
環保..講就容易..又有幾多人真係做呀
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

之前唔係有個post話臭氧層個窿細左好多咩?!= =
減肥藥一樣...用左之後反彈?!@o@
回復 支持 反對

希望不要真的要到死的那一天他們才覺悟吧= ="
回復 支持 反對

咁咪好大wor~~會唔會擴大咖@@*
回復 支持 反對

原帖由 tonyhkming 於 2006-10-20 19:13 發表

係囉....我都覺...有時有d野想環保都好難...d人只係記得方便 e樣野..

人性問題喇...
我覺得..係自私既關係..個個都只係為自己快樂..
就好似...開住冷氣機又要蓋棉襖(胎)...
回復 支持 反對

原帖由 水鏡 於 2006-10-20 19:15 發表
之前唔係有個post話臭氧層個窿細左好多咩?!= =
減肥藥一樣...用左之後反彈?!@o@

係囉,之前有個post又話個窿差5多好番晒...
而家又話大過以前好多...究竟係點......
回復 支持 反對

到底邊個先係真既呢=.=又話細又話大=0=
回復 支持 反對

原帖由 林... 於 2006-10-20 19:17 發表
咁咪好大wor~~會唔會擴大咖@@*

當然會
若然繼續地破壞
則洞的面積會愈來愈大
回復 支持 反對