樓主: freedom040542
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機體討論] 話說新安州沙薩比被拆骨了 支持SR分拆嗎?

關閉 [複製鏈接]
出多隻扼多d錢
回復

回復 4# TRusT信賴

絕對認同:lol
回復

搶錢大法
期待GameOne全新的「搶錢大法」
回復

雖然對新安洲無愛
但唔支持~
愛機一部就夠!
分開要玩兩部麻煩
回復

雖說MSN-06S的固定武裝只有6種,但如果全放上去,一堆使用方法就會消失,不也是拆?

MSN-04更麻煩,8種固定武 ...
3-6-9 發表於 3-9-2011 18:23

6種? 我指既係攻擊用武器 你唔係盾都計埋呀?
04有8種? 數數原著用過嗰啲 如果係拆都係外傳嗰啲武器被拆

唉 如果自由係時間既問題 作為愛好者係咪應該爭取番?
話說公認SR絕對唔比SS低RANK 咁唔通基拉係SEED同SEEDES有咩"覺醒"過? 又或者翼炮係後期武器? 根本突自 簡單啲講 係自由既"進化體" 既然冇追加裝備 同一SERIES既兩部同開發線路既機 一部係一部既改良型 點睇自由都唔會高RANK過呀?
回復

6種? 我指既係攻擊用武器 你唔係盾都計埋呀?
04有8種? 數數原著用過嗰啲 如果係拆都係外傳嗰啲武器被拆

...
freedom040542 發表於 4-9-2011 10:14

1.MSN-06S的武裝:
火神炮x2
Beam來幅槍
Beam劍x2
Beam斧x2
(Beam斧高出力)
榴彈發射器
火箭炮
總計:7

2.MSN-04的武裝
擴散Mega粒子砲
Beam散彈槍

(收束Beam)
Beam斧
(熱能斧)
(大型Beam劍)
Beam劍x2
小型導彈x3
Funnelx6
總計:9

3.事實上,SF的定位較像Freedom的兄弟機多於後繼機
4.與其說是進化,倒不如說是極端化,對一般駕駛員來說,Freedom一定比SF好
5.又,真要打的話,SF被Freedom爆的機會率還更高
回復

1.MSN-06S的武裝:
火神炮x2
Beam來幅槍
Beam劍x2
Beam斧x2
(Beam斧高出力)
榴彈發射器
火箭炮
總計:7

2. ...
3-6-9 發表於 4-9-2011 10:41

哦原來你計理高出力之類嗰啲.... 首先火神炮完全可以鬼隱 之後小型飛彈鬼隱都冇問題 第二高出力嗰啲 如果你計埋 部部機都可以較高個劍功率 德天支炮都可以 集中既話V2B個散彈都可以 自由全炮都可以
想講雖然你覺得自由勁過突自我好欣慰 但突自於攻擊力及硬件系統都比自由優勝(係可悲既事實)
唉自由型過突自好多
回復

哦原來你計理高出力之類嗰啲.... 首先火神炮完全可以鬼隱 之後小型飛彈鬼隱都冇問題 第二高出力嗰啲 如果 ...
freedom040542 發表於 4-9-2011 11:06

拆火神炮又拆飛彈?那你和HF有啥分別?它們就不是原著?你說的「愛」真的只是說說而已?這次到咱不滿意了

不是所有的機都有特別設定可以調出力,所以能算兵裝之一

抱歉,V2B辦不到,因為已有Mega Beam加農這東西

自由全炮不是「武裝」而是系統,本來的目的就是多重鎖敵

攻擊力?命中率倒還說得通,SF只威在高機動和龍騎兵
回復

3.事實上,SF的定位較像Freedom的兄弟機多於後繼機
4.與其說是進化,倒不如說是極端化,對一般駕駛員來說,Freedom一定比SF好
5.又,真要打的話,SF被Freedom爆的機會率還更高
3-6-9 發表於 4-9-2011 10:41

其實SF定位係宇宙戰(一看翼便知了),如果講的話,就係FREEDOM的宇宙戰裝備,但機體本身就更追求駕駛員的技術,因為SF要在快速移動同時仲要操控BT兵器,相比只有5彩大炮的FREEDOM,SF的操縱更難(FREEDOM靠自動LOCK曬敵人,LOCK完就放炮,極方便,SF除了LOCK敵人,仲要控埋BT兵器),而係地球作戰的話,由於重力關係,BT兵器係不能使用,而不能用BT兵器,就連光輪推進翼都用唔到,所以係大氣圈下同命運打,SF其實會打不過命運,同樣由於加了BT兵器,令炮口相對減少,尤其是把背部的雙炮變成腹部炮,在不能用BT兵器情況下與FREEDOM硬碰的話SF會輸的(速度一樣,但問題輸在武裝),而FREEDOM本來係做俾普通的調整者用,只是被人偷走了,武裝也是給不能用BT兵器的駕駛員用,但SF係為基神度身訂做的專用機,加上佢係外掛的存在,所以才把SF駕輕就熟(看佢一出場就知了),如果換了其他駕駛員,一定唔會有佢個種戰績出黎
回復

其實SF定位係宇宙戰(一看翼便知了),如果講的話,就係FREEDOM的宇宙戰裝備,但機體本身就更追求駕駛員的技 ...
erictung 發表於 4-9-2011 11:17

機動性上還是SF較好,但卻換來紙裝甲
SF的駕駛需求是0被彈率,但連基神自己也做不到
回復