打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港就黎玩完?

原帖由 [H]型仔東 於 2006-12-17 21:11 發表
香港回歸後不代表就會玩完 同樣 英國統治亦不代表好
只是現在中央那邊歪曲了五十年不變這定義
而家中國係發展中國家 自然就要靠香港撐佢
就算上海同香港既經濟狀況拉得越來越近 亦不代表香港會玩完
大家都係 ...

除左第2句我所有都認同...

講真...香港回歸後出現衰退的問題...根本就唔可以直接或間接咁話係中國的事...
根本兩者都無關係的

原帖由 joejohn1112 於 2007-1-11 11:06 發表

內地自己都未搞好 佢地仲有好多野要搞
我地d人又話港人治港
但係治左d咩出來

無一個國家係所有野都攪掂的- -
每日都有野發生...需要處理
而中國人多...多起來時間就要用得更多才能處理到...應該可以說成正比吧~
港人治港..的確係港人治港- -

以下是回以上兩篇都適合用來回的...
港人治港..但點解攪唔出d咩大野?因為其實政策的推行都需要市民的合作及支持..才能成功
否則就政府做嘜都好....香港都唔會治得出任何野...

香港人唔受得刺激,大多嬌生慣養,短視並無遠目,只保持己有的,卻不喜作出改善及嘗試
香港回歸後出現衰退的問題...
只係因為香港回歸左無幾耐...
一方面要面對失去了英國百幾年的統治,
一方面要面對開埠以來一連串前所未見的疫症,庫房空虛,出現赤字...
政策通通都要擱置..本應與民休養生息...慢慢重建社會,經濟...
但香港就像一夜間被人清哂袋咁...香港人怨言就四起...
只想求快有返失去ge野...攪到政策與人民所想的好難隨時都就到位...(特首真係要想市民所想可其難XD)
亂到嘜咁...當社會還未好的時候...某黨就唔適合的時候攪唔適合ge野...喊要什麼民主..爭取普選咁...
一事未完一事咁又起...亂七八糟...人民當時為的只是但求社會人人安享大平嘛...
所以過去的建華8年都無好日子過...「港人治港」就係變成咁...

好彩的是...香港響回歸第八年開始對中國接納態度...得到CEPA,9+2果d野...
令香港死都返生...從此真係被人知道何謂「面向世界,背靠祖國」...
曾生上任接佢的手尾..接得天時地理人和嘜都好...
近一兩年..SARS,H5N1香港無重現...地理人和上得到祖國開水喉放人入黎...
曾生的一年半任期的確係做唔到大事...但其實係好事...
我見常人經常罵他同董生一樣無大事可成...其實佢一年半的「無為而治」不就是一個大事嗎?
大陸放人落黎...香港經濟重生...香港又繼續保持到優勢...先減少政策從而減去詔去8年的怨氣...
所以先發展到而家咁樣...

我相信黎緊五年..(如果仲係曾生做特首的話)
「港人治港」的全面優勢將會發揮哂出黎..到時我同你..也許都唔會講「港人治港唔知治到咩出黎」呢一番話了~
回復 支持 反對

我覺得問題係人仔升值係一個好既開始
但係佢越升得快就越快咁玩完
冇咁既資源冇咁既實力一爆佢都可以收拜拜
問題係就算中國就比錢我地洗
就算有迪士尼都好
如果港紙同人仔係唔一齊升既話
對香港黎講我都相信冇咩著數
至於香港人嬌生慣養相信其他國家果d都有唔少呢d人
當人冇錢要生存就梗係會向上(冇錢你就要做野架啦= =)
咁人生活好就自然懶中國成為大國之後都會有呢d問題
大陸人落左黎令香港重生我就唔係好覺
我只係見到好多大學生都要做bossini呢d工 (因為我見工果陣10條友6條友都讀大學)
我地d大學生就係做呢d sales? 呢d人讀得到書都要見一份得5千蚊既工
呢d大學生既價值又係邊   咁我真係想知果d人做緊d咩同做得到d咩
至於政治上問題如果冇普選 冇得由我地去決定既話係我都唔會去理
事實上只係一個小圈子去決定大家既命運
回復 支持 反對

原帖由 joejohn1112 於 2007-1-12 12:53 發表
好心就唔好比d內地人擺綜援la
以前我地老豆老母來香港未都係咁挨
佢地而家一來就有錢
又搞到香港冇錢
真係唔知垃圾政府點解仲比綜援佢地
你話老人家 病人就話有姐
香港政府真係不可救藥

嘜綜援唔係一落黎唔俾得佢地先ge咩?
好似要過三五七年先俾得的嗎...

仲有...其實又唔係個個內地人落黎都擰...
有d內地有錢佬落左黎..難度佢地又有擰嗎?
早前睇到新聞都問到有個內地新移民...剛來香港都無野做...
但都唔係日夜打麻將,有工唔去搵果d人la...
佢仲要山長水遠地走去東涌見工tim...

原帖由 戀戰 於 2007-1-12 14:01 發表
至於香港人嬌生慣養相信其他國家果d都有唔少呢d人
當人冇錢要生存就梗係會向上(冇錢你就要做野架啦= =)
咁人生活好就自然懶中國成為大國之後都會有呢d問題
大陸人落左黎令香港重生我就唔係好覺
我只係見到好多大學生都要做bossini呢d工 (因為我見工果陣10條友6條友都讀大學)
我地d大學生就係做呢d sales? 呢d人讀得到書都要見一份得5千蚊既工
呢d大學生既價值又係邊   咁我真係想知果d人做緊d咩同做得到d咩
至於政治上問題如果冇普選 冇得由我地去決定既話係我都唔會去理
事實上只係一個小圈子去決定大家既命運

人家國家有嬌生慣養的人...難度我地就唔需要改?
人係向好的方面學...而家d人就係成日睇壞的方面..唔識睇哂兩面...
咁我地如果見到壞果一面..咁就即係話俾我聽唔好俾歷史重演,重蹈覆轍,重覆犯錯...
人家有好的就該學了嗎...
中國成為大國之後都會有呢d問題
所以將來亦都要避免...中國歷代有好多都因為盛世過後,上至官臣,下至人民都出現左「懶」
對起敵時無心應戰,苟且偷安人民沒了工作動力..所以國破家亡由此開始

唔好意思...我話的大陸人落黎..係指自由行,係一些內地企業家來港投資的那一班人...
佢地落黎...無疑真的令香港經濟再重上軌道...
你要知道...無佢地...香港也許都唔會有今日...無嘜人黎投資due to the air polltion in HK
至於如果你想指的是內地的新移民...
其實都未嘗係一件好事...塞翁失馬,焉知非福?
香港剛過去的10年..人口下降..如果過多十幾廿年..香港成個老人港..
出黎社會無人點算?有佢地都可以撐住個社會經濟...也許我們要放長雙眼看...

至於...近一兩年...我真係唔知點解而家又多番香港人生仔..
本來內地來生都無嘜問題...係上年開始先出現問題...
香港多番人生仔...攪到醫院多左人...香港而家就需要減返一d落黎香港生仔的人了...
除非香港又少左人生仔啦..哈

回「而家好多大學生都要做bossini呢d工...」
這就是因為需求與人多的問題...我無讀econ...但都推計到
而家人多職位少...人地又唔需要咁多人...
你估真係個個都好似80年代香港咁..缺乏人才...所以猛請經理,boss做咩- -
而家香港人唔想俾人駕馭的話就做自己老闆啦~...多d老闆開公司..咁樣社會又多d人做經理果d la...
再者...香港學生少工作經驗...
你估真係幾十年前就憑一張野..話俾人聽d學歷幾勁就得咩?
時代變,人會轉耶!
香港的學生多數都將書本學到ge野應用唔到工作上..咁有學歷等同無...加埋無工作經驗...工就自然難找拉~
「萬丈高樓由地起」...唔做呢d野拿一點經驗,吃點苦,憑咩做工?
曾特首會考都好多A也要在社會上...經過多少勞碌才能從藥房從業員到有今日成就呢...
如果咁多香港人仲係咁短視...嘜都諗住求快趣,走捷徑就得到一番成就..真係快點要從夢中醒過來了,別再找周公釣魚了..

普選當時不是時候...推行也不應過急...
政策太急,只會錯誤四處八出,人民會無所適從
所以其實政府我又覺得無說錯..應循序漸進...(但當然唔好拖泥帶水那麼慢)
唔係話07,08就07,08就攪掂...如果當日真係定左07,08攪普選..
也許社會會再出現一次混亂
仲有小圈子去決定大家既命運...無錯...其實...而家特首當選了出來..是大家都有所共識,無話太大的反對
只要處事無太多過錯,一樣都可以安居樂業,社會大平...
做得唔好的話...他自然就會下台拉..若不下..都有比他更有權的令他下ma...
如果好似台灣,美國咁?
大家選左出黎,佢可以當選
但大家卻不能令他下台...又無比他大權的令佢下台..咁樣也唔代表民主,普選有用
反而更差...你想一想..看一看我有沒有說錯?
有錯的話..我會睇下我錯d咩先...^^|

因為唔覺唔覺..又好似打左成篇論(說)文咁...

回復 支持 反對

個人看了這報導...還有大大們的回應..我思索了一會...沒錯...香港經濟不好...政府經常說經濟起飛...大家可能說..不錯...但是...享受經濟起飛的只是一些經濟比較好的人士...但底收入人士就...不用說也明白...近來香港人還有一個心態...就是認為[香港人]比[大陸人]更高層次...可惜的是...我們是要依賴他們先有三餐溫飽...這是事實...個人認為政府也是有做事的...可惜...教育做得不好...這不用報導....玩遊戲或其他方面也看得出香港人的[無知]...我相信政府不做好教育..香港想真正的[經濟起飛]也只是紙上談兵...相信香港未來還要依賴中國內地[放水]...不是的話也難立足在國際舞台!

回復 支持 反對

香港係經濟入面都算最重要既一個地方
如果香港玩完
全世界經濟一定亂到乜咁
其實香港係世界上都算重要
香港係一塊幅地 但香港高官 唔識用
加上個個地產係咁起樓係咁拆樓 為左賺錢乜都唔理
搞到咁多建築廢料
雖然大陸話要姐 但係運輸費香港唔肯比...
搞到而家環保咁差
香港人有一半又唔識環保
基本上個個人都識架啦 但係某d香港人 為左自己就唔理
有公德心既人話多唔多話小唔小

根住d香港人 生活咁緊張 壓力個個都有
搞到個個 日日都受氣 搞到某d家庭 為錢日日朝嘈晚嘈
政府己經收支平衝 就撥多d錢落福利度啦
而家清潔同工人 又設定左最低時薪
其實咪就係最高時薪 老闆為左賺錢就不斷 減省開支 不斷虐待d 員工
開徽消受稅係為左未來既香港
香港人就個個都反對 都唔知比多小小錢就乜咁
政府有錢香港人會好過d啦 有錢人交稅係應該
香港稅率又咁低 開埋消受稅都唔係好差姐
地鐵賺13億都唔減車費

總言之 香港人 自私 唔愛港 又唔團結

中國就集中係上海發展
貧窮地方就冇人理 又唔幫 但係侉起碼 發展到

香港同中國都只會 貧者越貧 富者越富

都唔知有乜好講
回復 支持 反對

原帖由 白色翅膀﹏ 於 2007-1-14 13:18 發表
香港係經濟入面都算最重要既一個地方
如果香港玩完
全世界經濟一定亂到乜咁
其實香港係世界上都算重要
香港係一塊幅地 但香港高官 唔識用
加上個個地產係咁起樓係咁拆樓 為左賺錢乜都唔理
搞到咁多建築廢...

香港高官 唔識用<--此話你係解用塊地@@?

講真...而家係咁起樓同拆樓...遲早就會變左舊區重建,因為無再大ge地方起
香港未來可發展真係得得呢樣...

工人果到係要設最低工資...講真呢5年之內一定會攪掂
曾生唔設係因為佢而家呢任的任期所剩時間不多..所以...留待來緊的一任5年才能攪掂

講真..我認同撥多d錢落福利度...問題錢從何來..而家派到錢..但過多幾年又咪係無得派
人老工作人口少,交稅的人就會少左...少左就無嘜錢入...
所以...而家一日政府擴闊唔到稅基..香港人民就唔駛諗住會有更多福利
你簡直係我的同類...同道中人也~
我係支持開銷售稅..因為無一個國家開左Good and Service Taxes 出來的影響會好大....
既能為庫房帶來收入...也能解決未來長遠的問題....
回復 支持 反對

搞到而家周街mk仔、膠童

請問什麼是mk?
回復 支持 反對

回樓上
mk 旺角也
abbr. = Mong Kok

noun
旺角
eg. 我今日出MK行街
即是: 我今天會出旺角逛街

adj
旺角的..
MK人/仔(現範指著衫著得旺角通處可見的人)(不過,近年已被人濫用,網上正開始一輪禁止濫用潮)
回復 支持 反對

原帖由 阿榮~ 於 2006-12-27 19:45 發表
咩叫mk仔呀??我唔明呀= =

mk仔即是飛仔= =唔知係咪呢個飛- -v
回復 支持 反對

原帖由 魔神天使 於 2007-1-15 17:42 發表

mk仔即是飛仔= =唔知係咪呢個飛- -v

不是
MK仔當然不是指這樣
回復 支持 反對