樂古Nakuz

標題: 有冇人覺得兵堡維京太廢 應改低殺敵升帝 [打印本頁]

作者: sghsge    時間: 10-6-2008 12:44
標題: 有冇人覺得兵堡維京太廢 應改低殺敵升帝
日本4刀殺維,阿茲3刀殺維,拜3刀殺維
日本3刀殺哥,阿茲3刀殺哥,拜3刀殺哥
日本4刀殺塞,阿茲4刀殺塞,拜4刀殺塞
淨係呢一個比較,我諗哥德盾步國方面應該唔會比維京差,但維京出兵就好慢
仲有....維京真係太廢,大家覺得有冇必要改維京殺敵50人升帝

就算1步1弓合作戰方面
馬雅配維京 vs 馬雅配哥德 都係... 馬雅配哥德個邊贏
因為馬雅跟本打唔傷哥德
仲有單獨戰玩步兵,未帝的維京都唔係哥德對手,仲可以比哥德攻返轉頭
因為唔好比維京儲得太多兵,哥德勝在出兵速度,塞特更加唔洗講
哥德對薩拉森又有額外的攻擊力,而維京沒有
維京狂戰士的血同攻竟然比不上阿茲豹勇士
淨係計殺土耳其 西班牙,蒙古既結果
維殺一隻土火4刀,殺西班牙7刀,蒙古6刀
阿殺一隻土火3刀,殺西班牙6刀,蒙古5刀
1打1匈奴,阿打匈,匈得返35血,維打匈,匈仲有53血
由於日維出兵速度一樣,維冇得以多圍少,所以當40打40個,維死40隻日本只死12隻
日打維接近1打3,阿打維都係,但阿茲打日有得平手
維京在狂戰士的步行速度同樣比不上日本武士同豹勇士
升帝方面,阿茲同塞特一樣好快升帝,阿茲食分選舉多好多,例如可食條日哥塞法維,就算食弓食騎都好過維京
維京只可以食哥匈,可惜維京食哥同匈既速度都比唔上阿茲,有時仲要格實避開阿日條呢d國家,唔似得阿茲可以見分就食
所以維京快上帝不算優勢,可能阿茲塞特剋到人地,升帝仲快過你
阿茲軍營生產速度快15%,阿茲有鷹多一種選擇,而維京沒有
塞特優勢唔洗講,出兵快,起碼係一個比維京安全好多既肉盾,升帝後只要肯配合弓兵同劍兵就連日本都未驚過
塞特太勁維京唔係佢個皮,樂古兵堡都要由110人改為140人殺敵
維京升帝唔強但起碼仲玩得落,未帝維京真係太唔掂,大家覺得係唔係應該提早殺敵50人升帝
因為對於維京黎講殺敵100係一件好難既事,就如日本殺300人一樣咁難
如果殺敵50人升帝起碼快返一半,平衝返維京

作者: 冥域戰國最強    時間: 10-6-2008 14:09
先唔講村後戰

無錯維京的確係出兵慢

但係請問一下..哥德打維京??
你估個個維京好似街場d人咁
等比人打唔自動封哥德?

一個維京打對面4個國家???
當然無人幫你打係另一回事啦

如果維京控得好..你又有快速加血..
可以一隊兵殺你兩隊哥德都仲得

再用另一個諗法..哥德對面4個都係步
街場入便..十個起埋有9.9個人棄權~!
唔知你地係咪其中個0.1一個呢???

再說..維京單打土西係無人幫既情況下
可以話係無咩勝算...當然對面垃圾都守唔到另計

至於你所講既哥德加成呢..
你估下維京死得快d丫...定係哥德死得快d呢?
有時唔係計攻架...你自己血防都重要架^^

仲有以前有人用維京打日本
一隊打一隊...係維京勝..仲有1x隻無死
點解??因為維京唔係真係你所講咁廢囧
你控得好..人地打唔到你..你就打到人地
雖然係有d空口說白話..但係有無人做到..
你睇返n年前既檔就知了
作者: sghsge    時間: 10-6-2008 14:10
原帖由 冥域戰國最強 於 10-6-2008 14:09 發表
先唔講村後戰

無錯維京的確係出兵慢

但係請問一下..哥德打維京??
你估個個維京好似街場d人咁
等比人打唔自動封哥德?

一個維京打對面4個國家???
當然無人幫你打係另一回事啦

如果維京控得好..你又有快 ...

講多無謂
你覺得未帝維京夠哥德打既
就黎一場吧啦
作者: ~七夜志貴~    時間: 10-6-2008 14:12
有D人用日/阿之對住維會輕敵.......搞到比人食番轉頭
作者: 冥域戰國最強    時間: 10-6-2008 14:14
原帖由 sghsge 於 10-6-2008 14:10 發表

講多無謂
就黎一場吧啦

4打4??
係既我唔緊要架
唔係既話1v1根本就睇唔出咩叫合作!
作者: sghsge    時間: 10-6-2008 14:20
蝦新手你就話可以食姐.....同住d同lv人仕你食條毛呀

我真係諗唔到維京有咩優點
冇謂幫維京講好說話,本身個檔唔平衝就唔平衝
你話補血......你估你英雄呀.....幾野比人片死仲講咩補血,未帝d維京冇幫補,補血都慢過人啦
提早升帝吧啦
作者: 冥域戰國最強    時間: 10-6-2008 14:26
哈哈...我忍唔住要笑

蝦新手?高手對高手照食你都得啦^^
未聽過高手會輕敵?.?
還是說..你根本不知道維京最大用處吧?

殺人出村??我諗你永遠都係諗呢樣架喇
進步小小啦...你殺兵殺到自己村左
對面都唔知幾多個村左啦..

做下盾仔..幫d弓國快d衝帝出村仲好啦
作者: sghsge    時間: 10-6-2008 14:28
原帖由 冥域戰國最強 於 10-6-2008 14:14 發表

4打4??
係既我唔緊要架
唔係既話1v1根本就睇唔出咩叫合作!

我同你講4打4一樣冇問題
就算你唔想煩2打2 1步1弓咁玩都冇問題

因為維京跟本唔係肉盾材料,淨係講盾,已經差過哥德,人地哥德出兵速箭防勁
就連冇盾情況下片哥德都要儲齊d兵先敢去
就算係盾步
日本4刀殺維,阿茲3刀殺維,拜3刀殺維
日本3刀殺哥,阿茲3刀殺哥,拜3刀殺哥
日本4刀殺塞,阿茲4刀殺塞,拜4刀殺塞
塞特都好過維京多多聲呀
團戰????蝦d 3唔識7既人就話團戰呀????
仲有你自己既冥域檔都幫維京升左防同雙手劍先啦,仲有冥域有箭場,維京d弩兵有指環攻速快10%,反而阿茲條頓塞特個d冇.....點同
冥域檔點同樂古檔比呀

作者: 冥域戰國最強    時間: 10-6-2008 14:38
第一..我重來無講緊要要拎冥檔同樂古檔
物比物比一世..仲有冥檔維係無升到雙手劍得中國同不列先有
無錯冥場係有弓箭場..咁又點?你步比拜封你用步兵送到出去
定係想等人救丫?你等得黎人地爆埋你盟友城都得啦
就算比個弓箭場你..你弓兵唔控..對面拜又有弓兵
佢都可以控兵殺你弓兵..無人會咁傻有弓兵唔控兵
雖然係會有既^^..仲要見唔小

第二..4打4就一定係團戰架咩?
同埋你可以搵你成日同你打過d架喎
無人叫你拉街場入黎...
場比你揀埋又點話..

第三..維京唔係肉盾?
咁佢係咩= =?垃圾?專用黎送既兵?
打哥德又同你儲?
我10隻10隻出黎你座城拖你時間..
你估其他盟友會唔會黎幫手丫喇...
作者: sghsge    時間: 10-6-2008 15:03
就算唔囉冥檔同樂古比
就算唔理同咩人玩

淨係回你3個點,你覺得維京係一個好肉盾咩???
不如你講下佢做盾比起其他國家有咩特出之處

你硬要同我玩維打哥德冇問題
因為我一早做好準備已經同朋友試過

唔好話我知你一開波維京10隻10隻咁上哂去哥德拖佢時間就叫封佢呀:lol
就係因為好多傻仔咁玩先至更加唔夠哥德打
你有同盟時我都有同盟,倒不如話睇同盟既文明黎打
維京打哥德已經最易,而家佢就連哥德都搞唔掂,真係諗唔到佢有咩優點
作者: 冥域戰國最強    時間: 10-6-2008 15:18
你同你朋友慢慢試下啦^^

拖=封?
其實你見過蒙封哥未架?
1步3弓封哥德..都見唔小啦
有時候文明唔係一切架
你克人地某國家
人地都可以克返你某國家

仲有..做盾唔一定係要攻擊
用巡做盾既人都好多
盾係減低弓兵死亡..令弓兵殺更多人
用象..你出得慢..但係你多血
你出幾隻做盾..弓兵係後便射..都可以殺唔小
用哥..你出得快..但係你步防低
但係見到弓兵...你會衝埋去or盾...頂弓兵係王者
用維..可能真係出得慢..
但係你可以用佢黎頂兵...

如果你話維50升帝
哥德升帝要350
但係哥德對家4步..
咁樣公平咩??
兵堡係整果時...你估無人諗過呢樣野咩??
太多既假設..所以有時候唔整好過整..

整左又比人話bug
作者: sghsge    時間: 10-6-2008 15:19

你地之前唔係話4弓封哥德既咩
而家幾時變左1步3弓封哥:lol

唔傾計,要出街
作者: 冥域戰國最強    時間: 10-6-2008 15:36
咁你要計個維出黎架嘛-.-"...

唔通維叫弓咩=.=...
作者: 小笨比    時間: 10-6-2008 16:00
戰國算啦 =.=
無謂講咁多.
技術就係技術, 有 d 技術講憬冇用, 如果講有用既 「神乎奇技」呢四個字就唔會出來.

我咁講並唔係幫邊個, 而係位個人都有自己用得好既國家, 樓主你講兵堡, 就係兵堡, 點解冇啦啦 1打1 ?

如果講點試都係哥德 win 既, 咁就要睇下用果個係咩人, 如果未打已經打定輸數咁係唔係都會輸.

如果真係要打既, 冥域大門隨時歡迎你.
再以公平起見, 可以打三場, 各自主場一戰, 再用 樂古主場一戰, 以求公平, 雙方都冇得講因為「場」既問題.

如以上文字對閣下有所得罪, 請見諒.

冥域 小笨比 字
作者: lesterchan    時間: 10-6-2008 16:32
維京真係好廢下  少血 少防 少攻 出得慢 行得慢     差唔多咩都食到佢
作者: alan832    時間: 10-6-2008 17:39
原帖由 lesterchan 於 10-6-2008 04:32 PM 發表
維京真係好廢下  少血 少防 少攻 出得慢 行得慢     差唔多咩都食到佢

個look仲要唔得 把聲又難聽 見到佢就扯火[[onion_11]]
作者: sghsge    時間: 10-6-2008 19:59
原帖由 小笨比 於 10-6-2008 16:00 發表
戰國算啦 =.=
無謂講咁多.
技術就係技術, 有 d 技術講憬冇用, 如果講有用既 「神乎奇技」呢四個字就唔會出來.

我咁講並唔係幫邊個, 而係位個人都有自己用得好既國家, 樓主你講兵堡, 就係兵堡, 點解冇啦啦 1打1  ...

1打1??你唔好講到好似打杖咁
我只不過係叫你fd黎一場試下兵對兵
同埋我一開始只不過係話未帝的維京唔夠哥德打,你係唔係真係想同我試唔升帝既維京打哥德
唔係你所諗到既滅堡,村戰技術個d,如果你諗成咁,唔洗打啦....我輸比你啦ok?
我維京龜兵200隻,就算比你用日本你都攻唔入啦

就算係玩合作戰,你都仲未解釋得到維京做盾有咩特別之處
你不如同你d fd試下
不列+維 vs 不列+哥德 不列+阿茲 不列+塞特
睇下有冇一場係不列+維京贏
有人話維京升帝快有間諜
升帝殺敵人數 2000吉3500哈
維京100人 阿茲120 塞特110人
呢個檔特顯唔到維京升帝快既好處
呢個檔應該將維50 阿120 塞110
樂古兵堡
維100 阿120 塞特140
呢個檔都算好少少,但可唔可再好d
改為維70 阿120 塞140
咁樣維京先至叫做有返個好處
2000吉3500哈就話冇得改
但樂古兵堡,版主只要肯,就有得改
希望版主接受呢個建議吧

我冇咁得閒同你地冥域鬥氣,冇你地冥域咁好勝
不過你要搵我試野,冇問題

作者: 冥域戰國最強    時間: 10-6-2008 21:52
我串d同你講都得啦..
邊個樂古兵堡第一呀
拜託..我地係好勝..就唔會咁好氣咁你打咁多字啦
無聊...同你討論又話人乜話人乜..
你開post得幾個人回
點解呀??因為你呢d咁既無聊低b問題..
佢地連應都廢事呀..知唔知呀?

你話改就改..咁叻你自己整啦
咁講多做咩..睇下d人接唔接受你個檔^^
作者: sghsge    時間: 10-6-2008 22:33
原帖由 冥域戰國最強 於 10-6-2008 21:52 發表
我串d同你講都得啦..
邊個樂古兵堡第一呀
拜託..我地係好勝..就唔會咁好氣咁你打咁多字啦
無聊...同你討論又話人乜話人乜..
你開post得幾個人回
點解呀??因為你呢d咁既無聊低b問題..
佢地連應都廢事呀..知唔知 ...

唔好扮正義ok?我知你一早就想串我
遲下又可能搵多d人黎串我tim,係你班冥域佬死要面扮哂正義

同埋唔該你唔好搵你自己d人同其他人比
你跟本冇資格用其他人既身分黎批評我
你冇資格代表其他人,你當你自己係邊位呀???
如果你覺得我呢個post低b,咁已經表露你黎呢個post唔係為左討論,而係因為你自己意氣用事
而改檔呢家野,要改真係好容易,將100改做50已經ok,5分鐘搞掂
但我唔會好似冥域咁改到有箭場又有徵兵囉,不過你地改檔我又唔覺得有問題,因為都係得你地自己隊玩返有人玩就得
但我就想樂古兵堡可以改,因為而家大部份人都係玩2000吉3500哈同樂古兵堡,我最想呢兩個檔既維京可以改下
希望版主可以參考一下我呢個建議,希望版主唔會好似冥域戰國咁當我低b[[bao_29]]
冥域戰國如果你仲覺得維京勁,唔該你可唔可以比d有更力既証據支持自己

作者: lla032395    時間: 10-6-2008 22:54
原帖由 sghsge 於 10-6-2008 22:33 發表

唔好扮正義ok?我知你一早就想串我
遲下又可能搵多d人黎串我tim,係你班冥域佬死要面扮哂正義

同埋唔該你唔好搵你自己d人同其他人比
你跟本冇資格用其他人既身分黎批評我
你冇資格代表其他人,你當你自己係邊位 ...

先生
我們玩人身攻擊帖嗎?
其實而家兵堡算公平
唔好因為d廢人唔識用維京而改左個兵堡
作者: 馭影靈風    時間: 10-6-2008 22:59
樓主

話說我有一場自己一個哥德對面無弓國[[tk_15]]

我一個頂匈奴同日本頂到出村[[tk_03]]

請問所謂何事?[[tk_08]]
照你所講我咪神人?[[tk_20]]

(出左村之後頂左15分鍾就4國攻我...個白痴同盟唔幫我擋弓兵保村=_=")

作者: 冥域戰國最強    時間: 10-6-2008 23:12
其實咩叫正義呢?
請問一下你..可唔可以解釋一下..
小第才疏學淺真係唔明其中解法
還望指教一下

仲有要串你又駛咩出動咁多人丫...
我知樂古大把人僧冥域..
但係你所講既野..又真係有幾多人支持呢?
我真係好奇待^^

再說我話你低B
係因為你意氣用事...我本來係入黎討論

改檔呢家野..你話你想改就改架??
你D所謂原因...請問一下整樂古版兵堡既人
係上年有無諗過?..佢參考左咁多兵堡版本
決定左殺咁多升帝..你三言兩語就叫人改
咁叻..又唔見你係果時比意見幫手整檔

至於冥域場係參考左風雲戰堡既場改造而成
該作者都有同意..相信有d舊玩家都知道

你要我比證據..
咁請問你呢..
你既論證又係邊??
是你空口說白話..
還是沒有記錄檔

版主..
處理下啦=.=

題外話

不如搞返個兵堡比賽啦囧

作者: sghsge    時間: 10-6-2008 23:16
原帖由 lla032395 於 10-6-2008 22:54 發表

先生
我們玩人身攻擊帖嗎?
其實而家兵堡算公平
唔好因為d廢人唔識用維京而改左個兵堡

神手維京 vs 中手其他文明 或者中手維京 vs 肉手其他文明
你當然唔覺維京29

但當你真係與上高手時玩勁文明時
你就會明白維京有好多不足之處

就算你用維京sm人地,但你有冇諗過如果你唔係抽中維京,係抽中塞特or阿茲,可能你仲更加事半功倍
作者: sghsge    時間: 10-6-2008 23:34
原帖由 冥域戰國最強 於 10-6-2008 23:12 發表
其實咩叫正義呢?
請問一下你..可唔可以解釋一下..
小第才疏學淺真係唔明其中解法
還望指教一下

仲有要串你又駛咩出動咁多人丫...
我知樂古大把人僧冥域..
但係你所講既野..又真係有幾多人支持呢?
我真係好奇 ...

大佬你盲嫁咩,#1已經講哂維京有咩壞處
不如黎幫手破解一下將維京既壞處,將佢變成好處
討論d數據問題再同你黎一場記錄檔吧

姐係再簡單d講,點解我要討論數據問題
有d人話維京打得好可以贏阿茲
假設冥域六月用維京 vs 冥域六月用阿茲
實力相等啦....
唔通你認為冥域六月用既維京有得贏咩
除非冥域六月玩阿茲個時食左瀉藥讓賽姐
有時d野唔係你話你試過邊場4弓封哥德啊,就以為真係可以4弓封哥德
你都要考慮返點解你4弓可以封到哥德
作者: 肥云    時間: 10-6-2008 23:56
只係表達意見:
其實講真....兵保呢加野本身既創作已經唔公平了....
就各種文明既特質而言....維京最強既應該係佢既經濟能力~塞特係佢既伐木能力
哥德係佢上帝後既3色配兵.....仲有好多好多
我覺得兵保呢個劇無視呢一切既特質....
雖然話殺人數係盡量減低文明與文明之間既差異,但係某文明既城保兵弱小係無可否認的
於4vs4中,假設技術一樣,文明既差異亦會成為輸嬴既重點。
所以我覺得....要公平既兵保,何不自選文明呢 ? 或大家都同一文明呢 ?

作者: 馭影靈風    時間: 11-6-2008 00:13
標題: 回復 26# 的帖子
兵堡可取之處是~...

簡單易明[[tk_08]]
速戰速決[[tk_07]]
戰程連貫[[tk_16]]

如果文明差別不太大...絕無虛場[[tk_05]]

=======================================
回復 25# 的帖子

以我所知

土耳其可以封到所有野.....(指大家未帝)

有時可能要同伴幫手 a_a
作者: 小tea    時間: 11-6-2008 19:45
標題: 回主題
維京好勁架@@ 睇下咩人用咋嘛
玩兵堡唔係玩1v1既  所以一個文明唔代表全場既勝利與戰敗
無論抽咩文明都唔緊要  因為你仲有同盟既支持
所以唔覺得有需要改低殺敵數升帝   

講返起@@  成日開場  team 2有人抽 所謂既廢既文明就亂棄  

d人真無無品  又搞到全場無哂興致打埋佢

本來有得打 點知少佐個人  d人如果因為咁而亂棄  不如唔好玩兵堡喇  

去玩綠阿  咪可以選你地想用既國家咯   哈  << 對於亂棄既人而講

少少意見-0-
支持兵堡合作第1
文明其次姐
所以我無論抽咩文明都唔會亂棄的!

作者: hk24399    時間: 11-6-2008 21:39
你用維京唔係1v1嗎? 係4v4  你仲有d同拌嫁,同埋維京爆城好用(攻高),你出3隊(同你d同盟一齊) 入人城 你一定爆到人地城,你爆唔到就你29,基本上維京高攻 就係好大的優點(仲有既係有得回血,其他兵冇得回,你有得回,可以冇咁快死,你講到維京咁,我只能說:你唔識用維京)
仲有呀,你講到維京咁,又唔講塞? 塞未仲廢~! 咁係咪塞又要  殺小d升城呀!?
作者: lla032395    時間: 11-6-2008 21:47
原帖由 sghsge 於 10-6-2008 23:16 發表

神手維京 vs 中手其他文明 或者中手維京 vs 肉手其他文明
你當然唔覺維京29

但當你真係與上高手時玩勁文明時
你就會明白維京有好多不足之處

就算你用維京sm人地,但你有冇諗過如果你唔係抽中維京,係抽中塞特 ...

咁咪姐係有d人廢
唔識用維京
又唔夠神手打
要因為咁而改檔
作者: abchalo    時間: 11-6-2008 23:39
大家都係隨機...自己抽到d衰野就係度嘈....人人平等機會抽中維京...你估得你抽得中維京架 ?而且你估你第一個嘈維京廢架?我無玩兵堡都聽過無數次d人係度嘈步國點廢...你有無體諒過d弓國比哥德圍呀??你禁叻自己整個兵堡出黎...叫人去玩啦...唔好成日係度嘈生嘈死...你估呢度好多作者係度咩??幫你改圖分分鐘比人話偷改...
再者,你禁想維京勁..不如你叫微軟整個修訂版啦~所有d城堡兵都係佢作既..全部改晒克死弓馬步兵好唔好呀?

最尾一句話...你唔夠人6就係度嘈...你自己唔會中勁文明架?
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 00:25
我覺得無謂幫維京講好說話,事實上佢真係冇咩長處,壞處就多到數唔哂

就連阿茲打土火,西火,蒙突等兵都快手過維京,不但只阿茲仲可以剋步
仲有未帝阿茲特茲攻擊力係12+6=18 未帝維京係14+2=16
維係比阿茲低攻,所以即使佢打匈奴....薩拉個d兵,阿茲都係比佢優勝
阿茲仲可以有多1個選擇,配鷹勇士剋弓
仲有,未帝的阿茲打堡比維京更快,我做了實驗,一隻14+2既維京狂戰士打一座未帝的城堡,一刀扣11血
而一隻12+6既阿茲豹勇士打一座未帝的城堡,一刀扣12血
由此可見阿茲打城堡比維京更快
阿茲步行速度每1秒1格,而維京步行速度每1秒0.9格,所以阿茲步行速度比維京更快
壞處數完,唔好話我唔講佢好處....維京出兵速度比阿茲快1秒,但我覺得離補唔到佢既壞處

塞特同維京比,塞特做盾勁好多,係d人唔識利用佢快既優點先覺得廢
起碼塞特升帝補兵都快做盾一流
仲有塞特多血,比日本阿茲個d片4刀先死,而29維得69血比日本阿茲片3刀就死
弓防方面一樣但塞特血多過維京,維京做盾不如塞特,
仲有維京出兵鬼死咁慢,行得又慢補兵效率奇差
殺土火,西火等兵方面大部份刀數一樣,刀數唔一樣都有例如韓國
但塞特上帝升可出戟兵,而維京仲係用重長,殺騎塞特勁好多
雖然我講d野可能有人唔明白,但我諗真正既高手唔洗點講,都理解到塞特係一等一既強國

維京唔係冇處,就係有得自動補血,但係唔係真係好大用處呢???
仲有現在的樂古,一開始係冇幫維京升先幫狂暴戰士幫補(姐係加快補血),冇幫補維京補血慢好多,我都唔知佢呢d算得咩好處
反而阿茲特克一開始可以先升榮戰爭(姐係+4攻)

維京既壞處,我都係照直講,冇得逃避
唔學似d人咁,成日幻想維京點勁點勁,個檔點樣公正冇錯
有d人仲屈機,吹水吹到維京點樣打韓國,點樣打阿茲
維京要打贏韓國阿茲唔係冇可能,我諗係人地實力差太多先比你打到姐
你地所諗既維京贏人都只不過係蝦新手姐理論咁贏,實質就講唔出有咩優點贏人.....
即使維京提早升帝又點,維京一樣都係唔強,只不過玩維京冇咁慘,我唔覺得有咩問題
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 00:34
原帖由 abchalo 於 11-6-2008 23:39 發表
大家都係隨機...自己抽到d衰野就係度嘈....人人平等機會抽中維京...你估得你抽得中維京架 ?而且你估你第一個嘈維京廢架?我無玩兵堡都聽過無數次d人係度嘈步國點廢...你有無體諒過d弓國比哥德圍呀??你禁叻自己整個兵堡 ...

就算隨機都好
抽中d衰野,都唔好衰得太離譜
就算比維京殺敵70人上帝,我都唔覺佢係d咩勁國
哥德起碼比日本,法國好多國家都剋爆
但維京就連打哥德都沒有安全感

如果真係想玩一個真係既兵堡
一開始就不如連步國d精銳都唔好升
同埋要改1個兵堡唔難,改殺敵唔洗3分鐘搞掂.....唔識既人可能覺得難既;P
改左檔又比人話用bug檔,但如果版主肯改樂古兵堡post埋黎劇情制作區,就唔會有人話佢bug
仲有未出樂古兵堡之前,都換過冇數既兵堡檔啦,要改檔有幾難,不過偏偏有d 29就以為2000吉3500哈係第1個兵堡檔;P
唔好以為個個咩鬼2000吉3500好正統,都係由改檔改檔再改檔整出黎,佢邊次改檔會通知你
好耐之前兵堡法國,哥德,阿茲都係冇升精銳,單軍營,當時羊群效應果班羊仔一樣覺得個檔冇問題 (希望你唔係其中1個羊仔;P )
班羊仔仲好似而家樂古某d咁大條道論;P 但因為個檔真係太唔公平,某d人忍唔住就格硬將法國,哥德,阿茲先升精銳,最後果d羊仔都冇聲出
好耐之前,d人係度爭論緊兵堡應唔應該有攻城,好多人都反對冇攻城,不過時代變左,反而而家好多人都反對有攻城,重玩兵堡個時令我有d o咀,開super家族第7回返而比人罵29檔,冇計............d人講野一時一樣,為有用2000吉3500哈

而家有樂古兵堡,我緊係希望最好係樂古兵堡到改,起碼d人覺得佢可靠,費事好似之前兵堡咁搞到十幾廿個兵堡檔啦,同埋版主大大係為左想統一兵堡先整個樂古兵堡,無謂搞多個檔出黎[[onion_56]]

作者: lam__    時間: 12-6-2008 02:14
城堡兵就係咁 的確係有勁有廢
想平衡就全場用同一文明
建議全場波c或條頓
可以慢慢打
我寧願打十輸五都唔想 十場用晒屈機形勢文明
樓主所提出既例子好囧
試下將不列改做法斧\薩奴
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 03:20
原帖由 lam__ 於 12-6-2008 02:14 發表
想平衡就全場用同一文明
建議全場波c或條頓
可以慢慢打
我寧願打十輸五都唔想 十場用晒屈機形勢文明
樓主所提出既例子好囧
試下將不列 ...

建議一開始唔好升精銳
不論維京定土耳其,一律統一500人先至可以升帝升精
咁先至叫做真係既兵堡
返兵堡作者最初整既檔,沒反對嗎????
其實d人都係覺得d文明唔平衡先至改,而家玩個d檔都係改返黎姐
城堡兵就係咁 的確係有勁有廢,跟本唔係解釋,有得令維京更強點解唔試下改
作者: 惡神    時間: 12-6-2008 07:20
不如維京一開波自動研到帝科技(鼓風個d
作者: chun789chun    時間: 12-6-2008 09:58
樓主以 維京 同 阿茲塞 比較黎冇意義的
即使維係廢過阿茲同塞
維仲係有佢既一定用處

另一方面,
"即使維京提早升帝又點,維京一樣都係唔強,只不過玩維京冇咁慘,我唔覺得有咩問題"
"你有冇諗過如果你唔係抽中維京,係抽中塞特or阿茲,可能你仲更加事半功倍"
睇左樓主禁多野,
你認為要將 用維 棄權合理化?

作者: [H]bunbunbunbun    時間: 12-6-2008 11:26
N年前係Zone玩都見過有人用Vikings屈人
佢自己一個屈死左個蒙古==
果時我一路攻其他人都無睇到佢點屈法

====================

當年玩Vikings都係搵同盟幫手搶殺
快手上帝有間諜可以做scout防突襲
得之後閒送幾隊去back stab下人同幫手做盾(雖然比某d國係廢, 但聊勝於無)
而且1.0c狂戰行得快d無而家咁囧
有時入去打下人轉移視線
爆左人地blacksmith/一個堡都好

不過我都有3年無玩過CB=.=

如果改就應該加下d trigger
如加快加血速度
作者: lla032395    時間: 12-6-2008 12:34
你唔倨咪唔好玩囉= =
自己抽中又唔識用就怪個兵堡唔好
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 12:42
原帖由 chun789chun 於 12-6-2008 09:58 發表
樓主以 維京 同 阿茲塞 比較黎冇意義的
即使維係廢過阿茲同塞
維仲係有佢既一定用處

另一方面,
"即使維京提早升帝又點,維京一樣都係唔強,只不過玩維京冇咁慘,我唔覺得有咩問題"
"你有冇諗過如果你唔係抽中維 ...

1.我從來冇講過維京棄權合理化,我都唔知你隻眼睇咩

2.維京即使比阿茲廢,都仲有佢既用處
其實每個文明都有佢用處
但維京唔係某d人所諗到咁勁囉,頂多都係安守本份跟實同盟一齊打
唔會太特出
作者: Feb    時間: 12-6-2008 13:07
硬要用神手玩維勁做例子...話維京唔弱
係冇意思,

而家應該以實力相近既人,分別用維+弓,同哥+弓打,做比較先有意思
(人地哥德直接爆你D弓,帶你D狂戰遊花園,比弓射死(引兵不同拉兵),你D弓打哥佢唔痛)
所以兩個識玩既一齊做盾,用哥or賽好太多

單挑維京亦難攻入哥,人地死守的話,袻兵速度差太遠

爆堡突擊又係哥德大勝,唔怕城堡D箭+快速補兵
當然狂戰識玩係打得win條,要人地新中手先得= =

兵堡維京就好似evo中哥德一樣,點都係最差,所以evo作者先不斷加咁多bonus比哥德平衡
點解兵堡唔平衡下?
作者: kenex    時間: 12-6-2008 14:07
殺100百隻好易姐
洗唔洗減呀?
作者: [H]bunbunbunbun    時間: 12-6-2008 15:33
標題: 回復 40# 的帖子
因為兵堡本身imba
要加到維京前中後期都有得打就一定要改變兵堡0既原意
一係加英雄 (CB LOD同mini cb store已經係兩個超囧0既例子)
一係加能力 (新兵堡玩左兩次已經唔想玩.......)

加得太多花巧野就會無左CB 0既特色
作者: nomygf    時間: 12-6-2008 16:26
標題: 回復 42# 的帖子
不要介意我插咀,
之前你也說過, 增加狂戰士的血量回復速不是不錯的做法麼 ?
作者: 神龜大俠    時間: 12-6-2008 17:05
冇人叫你only出狂戰

你可以配長劍
作者: marco0083    時間: 12-6-2008 17:11
1 近戰格鬥系黎講你去搵d有無視防禦 對步有攻擊加成既兵種  黎講近防有2既維京    所出既結果當然對維極之不利

2 未帝既  日 維 阿之 賽  拜 都唔見得有能力 有能力可以可以單槍匹馬攻哥德
  論封 or 換 既情況  的確 阿之 拜 會有著數好多    但維識得睇哥德 既出兵節奏 當距
  補兵時係距條水路 散陣對打既話 1隊 維都可以足夠 換到 2隊左右既哥德 (控兵能力之差
  對 對換率既影響 有一定落差)  其實維唔係做唔到  只係比其他人更難做到而已
   至於 1on1 哥去反攻維麻= =...... 咁我就o咀了........
3  土西既例子又同上面第一個 犯上差唔多既錯誤  邏輯上高攻擊力 慢攻速既部隊 都係專用黎
   克制有防既部隊(火槍兵就係轉用黎破高遠防既騎士)  你應該試下搵其他 低攻力 高攻速既黎
試下分別先會出現   ps 維攻速較阿之快   再者合兵戰上盾既遠防先最重要
4  維京未帝長劍 同槍 都有多15%血 長劍做盾對某d弓既時候 可以擋多1-2下  槍打馬系既時候都可以吉多一兩下  阿之長劍槍既多果4攻係可有可無  擋既時候攻根本唔重要  而長劍用黎擋弓又不如用鷹勇 不過鷹勇生得慢 而且未帝都係得2+2遠防  血唔多弓見到都可以照食  (最重要未開眼 可用性大打折扣)
槍打馬既話都係靠 加成威力為主 所以多4攻 真係冇咩實用價值可言(比起維)
5  打堡上維攻速比阿快 有 遠防較難死
6  生兵快步速慢既好處係防守比較有利  防守在於自己半場 對步速既需求比較低
7  維京帝後 後勁唔錯   防守上有強力護腕(賽冇)  同埋+城堡加血果舊野(阿之冇)= =
    實用性同塞劍勇差唔多既83血劍勇做盾(個人喜好上 比阿之既鷹勇高 阿之鷹勇 用
    起上黎太麻煩了 對弓以外既能力太差  )   血多左 果個回血科技 你當距 多一兩滴血lor
    所以100帝都唔算太過份   而且有d時候步兵要殺多20 40 相隔既時間 可能都差左10
    幾分鐘 (如一開始就打合兵戰.弓既數量一多.......e個問題就係點解日武帝 同賽帝 相差既時間係可以相差左
    兩倍以上時間既 其中一個原因)
最後   個人感想
1  塞同維冇得比   要平衡 塞應該改到180-200kills         
2  維不見得比阿之弱( 水兵鬥海軍)
3  如果要整到維 有一個有致命性既影響能力既話   可以改一改
維450-500出村= =+  就算如此 要達成比人快出村既情況....
都要一定個人能力... 同埋引人黎打你 (咁樣防守科技 算派得上用場)
而維可以享受一下 一段無敵時間
4 維係幾雞下 不過又未至於 樓主 講到咁一無是處既
樂觀d睇 距算係防守+平均型戰士  可以擋好多野  做下後備後上助攻爆堡都得  
不過就係樣樣功能都冇獨當一面既能力lor

作者: marco0083    時間: 12-6-2008 17:39
標題: 回復 39# 的帖子
的確 冇一個文明係冇用 不過係某d情況下 某d文明比某d文明更有用
其實論初級實用性 維比不列更高  只不過係 不列帝左 既後勁 高得很而已(在配合同盟上)
其實關於維既問題  兩個月前已經係下面e個post 度 好多人都討論過=口=
更講到關於一個 維封韓既問題(第7頁)  有興趣 可以睇下....
http://www1.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3272185&extra=page%3D1&page=7

作者: kenex    時間: 12-6-2008 17:44
原帖由 nomygf 於 12-6-2008 08:26 發表
不要介意我插咀,
之前你也說過, 增加狂戰士的血量回復速不是不錯的做法麼 ?

兵堡咩兵都都冇+過野,e家只係+狂戰係咪有d唔係太好呢
作者: marco0083    時間: 12-6-2008 17:45
標題: 回復 40# 的帖子
其實 用所謂神手做維既例子
都係想講明  平均型既維係能力上多樣性而已
作者: Feb    時間: 12-6-2008 18:20
原帖由 marco0083 於 12-6-2008 17:45 發表
其實 用所謂神手做維既例子
都係想講明  平均型既維係能力上多樣性而已

玩平均
賽有戟兵遊俠= =
阿滋有鷹,兵營生速又快15%
維京呢個"步國"連戟兵都冇,比你出村都只係強弩較有用...

總括而言係由頭弱到尾
攻人:未帝維少血,長劍亦生得慢,帝左劍勇都係比弓屈,又唔夠遊侠打
防守,冇戟兵,馬廢.冇火槍,得強弩有D用
科技,馬弱,
特殊科技,係冇限資下,實質幫助近0,你點加血.都死得快過賽爾特既未-2防又冇血統既游俠

都係果句,實力相約既人,玩維一定弱好多
作者: marco0083    時間: 12-6-2008 19:00
標題: 回復 49# 的帖子
奇怪了? 點解我見果d 高手文 都冇講到距地用維  係村戰上有咩神勇表現wor
其實我都講過維同塞冇得比  所以要求加塞升帝kills  
吉吉防守力係專於對馬系(其實塞吉最屈係距步速...可以用黎攻都得......) 維既吉吉血多 可以頂多一兩下 (帝後)  但當然大多數人都會選番維京既劍勇啦 多用途 盾 打咩都得(起馬唔會輸太多= =贏唔贏就睇兩者之間控兵技術了....)
劍勇比弓屈......= =? 有樣野叫合兵 83血 1+3防
阿之個軍多15%  距用處都係 集中係鷹度   但鷹唔算出得快  又係專於對付弓系既  而有一定實力既弓玩家 都會幫 劍 or 槍 隨身 所以冇可能做到 好似塞耳特果種偷襲

而維既劍勇可以直接混入狂戰入面極之方便
作者: 9mmm    時間: 12-6-2008 20:01
樓主我個人覺得你呢=__=
應該set 1個勁既系統
當維京根據對家同同盟文明
去訂個殺敵數囉......
見你講野講得咁精
如果拜對4步
奴隸對4馬同馬弓
係咪要加到1千升帝= =
你比就比好d啦
維好有用嫁對法對韓對奴隸對少量步
我講既仲要只係單人行=_=
如果加1個快弓~真係進可攻~退可守~
相比係哥德~我都唔知生咁多兵做乜啦~玩送分咩/\/\玩維京仲易仲好過玩哥德啦
哥德非29玩的...
作者: chun789chun    時間: 12-6-2008 20:38
原帖由 sghsge 於 12-6-2008 04:42 發表

1.我從來冇講過維京棄權合理化,我都唔知你隻眼睇咩

2.維京即使比阿茲廢,都仲有佢既用處
其實每個文明都有佢用處
但維京唔係某d人所諗到咁勁囉,頂多都係安守本份跟實同盟一齊打
唔會太特出

Re point1: 如果你諗唔到我想講既野, 我建議你當冇睇過好過.
"另一方面,
"你有冇諗過如果你唔係抽中維京,係抽中塞特or阿茲,可能你仲更加事半功倍"
睇左樓主禁多野,
你認為要將 用維 棄權合理化?"

Re point2:
你所假設既"頂多" 係對住咩程度既人?
基本上無一個文明可以長期單獨咁打, (ps. 要視乎對手程度)
主戰場外, 維獨自打弓是可行的, 對塞哥 匈(出槍) 亦夠打
只是你想得太極端...

意見:
兵堡 文明組合數不盡, 而文明組合之外 再考慮打法
眾多文明組合+無數打法=無限的想像
樓主是以自己的能力去感受 維京既可玩性嗎?  (這次我沒有說你有這樣講過, 上次也沒有, 我都唔知你隻眼睇咩)

作者: sghsge    時間: 12-6-2008 21:16
原帖由 [H]bunbunbunbun 於 12-6-2008 15:33 發表
因為兵堡本身imba
要加到維京前中後期都有得打就一定要改變兵堡0既原意
一係加英雄 (CB LOD同mini cb store已經係兩個超囧0既例子)
一係加能力 (新兵堡玩左兩次已經唔想玩.......)

加得太多花巧野就會無左CB 0 ...

其實而家d兵堡劇都係改返黎
一早已經失去左原意
真係想原意,就應統一唔升精銳,統一殺敵500升帝

而家d兵堡都係改返黎,佢地既目的都係為左兵堡公平d
而我就覺得維京殺敵個方面唔公平
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 21:21
原帖由 marco0083 於 12-6-2008 17:11 發表
1 近戰格鬥系黎講你去搵d有無視防禦 對步有攻擊加成既兵種  黎講近防有2既維京    所出既結果當然對維極之不利

2 未帝既  日 維 阿之 賽  拜 都唔見得有能力 有能力可以可以單槍匹馬攻哥德
  論封 or 換 既情況  ...

唔係wo
維京同阿茲既攻速都係一樣
你可以去睇下
http://www2.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3214977&extra=page%3D4
作者: marco0083    時間: 12-6-2008 21:24
原帖由 sghsge 於 12-6-2008 13:21 發表

唔係wo
維京同阿茲既攻速都係一樣
你可以去睇下
http://www2.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3214977&extra=page%3D4

喔@@ 原來我係記錯左日武~ 不過重點果少少攻擊輸出 都唔係我強調既野~
作者: ~七夜志貴~    時間: 12-6-2008 21:32
原帖由 9mmm 於 12-6-2008 20:01 發表
相比係哥德~我都唔知生咁多兵做乜啦~玩送分咩/\/\玩維京仲易仲好過玩哥德啦

本來不想插嘴,不過這句太逗趣了[[bao_11]]
唔知你對送分既定義係咩,死得兵多就等於送分?

原帖由 marco0083 於 12-6-2008 19:00 發表
阿之個軍多15%  距用處都係 集中係鷹度   但鷹唔算出得快  又係專於對付弓系既

都未必
村左後阿之狂起軍淨出鷹仔幫隊友做盾,都有唔錯既作用

作者: 9mmm    時間: 12-6-2008 21:40
原帖由 ~七夜志貴~ 於 12-6-2008 13:32 發表

本來不想插嘴,不過這句太逗趣了[]
唔知你對送分既定義係咩,死得兵多就等於送分?

應該講做哥德比維送分更易
我冇點澄清~想不到你會唔明/\/\對不起
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 21:41
原帖由 chun789chun 於 12-6-2008 20:38 發表
Re point2:
你所假設既"頂多" 係對住咩程度既人?
基本上無一個文明可以長期單獨咁打, (ps. 要視乎對手程度)
主戰場外, 維獨自打弓是可行的, 對塞哥 匈(出槍) 亦夠打
只是你想得太極端...

意見:
兵堡 文明組合數不盡, 而文明組合之外 再考慮打法
眾多文明組合+無數打法=無限的想像
樓主是以自己的能力去感受 維京既可玩性嗎?  

首先想問下你
維點樣獨自打弓呢???
你講緊既係1批打1批,還是200打200,可唔可講清楚d
即使你強迫維京打弓,我都唔覺得佢勁,維京步速比土火,中國,不列弓兵更慢
弓兵退後時,我都唔知佢點追殺弓兵
塞特步速快,而阿茲步速至少快過維京同埋土火,中國,不列弓兵,起碼有得追殺弓兵
就算講實力戰,維4打土火4刀,阿茲打土火3刀,塞特同樣4刀
所以我都唔覺得佢單獨打弓有咩個人之處
維京打匈塞哥,維唔係做唔到  只係比其他文明更難做到而已
而維打贏塞方面我反對,塞特出兵速度可以大勝維京.除非大家都係200對200
作者: ~七夜志貴~    時間: 12-6-2008 21:51
「送分更易」是指難以控制會比吃分?
就係因為強所以先難以控制,我諗你都明
如果你要講新手既話,新手拎住個哥德一樣攻得入弓國,除非係新到40隻40隻咁控既新手,咁佢拎住咩文明都係負累,比較新手用哪個文明最負累,有意義?
所以唔明你要表達D乜
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 22:09
原帖由 9mmm 於 12-6-2008 21:40 發表
應該講做哥德比維送分更易
我冇點澄清~想不到你會唔明/\/\對不起

阿茲,拜占打維京送分速度
同哥德一樣,比人片3刀一隻
分別不大
維vs法薩 哥vs法薩
維的確有著數
但維京佢自己都係送兵比法薩,有咩資格笑哥德送兵快

哥德有兩樣好處可以遠遠超越維京
1.防弓打弓,起碼真係唔會送兵
2.出兵速度
唔通你玩哥德唔想佢出兵速快
你想哥德出兵慢好簡單,自del個兩個軍營
作者: marco0083    時間: 12-6-2008 22:16
原帖由 sghsge 於 12-6-2008 14:09 發表

阿茲,拜占打維京送分速度
同哥德一樣,比人片3刀一隻
分別不大
維vs法薩 哥vs法薩
維的確有著數
但維京佢自己都係送兵比法薩,有咩資格笑哥德送兵快

哥德有兩樣好處可以遠遠超越維京
1.防弓打弓,起碼真係唔 ...

唔同在於維既反攻擊力較強  而且維 只要100帝  哥 要200   依一百既分別差極遠 再者哥德帝 都只得+攻

維vs 法 殺拉 重點在於距地 防守能力 唔係攻擊力

1  基本上唔洗講都知 距係偏向食弓e方面既人  你咁講維 都超越哥德 有2基本近防 同埋 +1 步甲
2  出兵快  不過兵既質量極低 係某d地形時人數優勢不明顯 就極為送冰了

而有一個更麻煩既問題就係 哥德要守住 兩軍 係一個幾晒精神 既事 因為要 預住半隊散陣封水路
冇左兩軍既哥德就=..=xd~

作者: marco0083    時間: 12-6-2008 22:18
原帖由 ~七夜志貴~ 於 12-6-2008 13:51 發表
「送分更易」是指難以控制會比吃分?
就係因為強所以先難以控制,我諗你都明
如果你要講新手既話,新手拎住個哥德一樣攻得入弓國,除非係新到40隻40隻咁控既新手,咁佢拎住咩文明都係負累,比較新手用哪個文明最負累,有意 ...

=口=  咁我都幾新手  我廿x隻 廿x隻咁出............
作者: 9mmm    時間: 12-6-2008 22:26
如果d弓兵永遠打頭陣
我諗哥德真係神兵
除左對面3弓1近or全弓
睇唔出哥德有咩著數
出兵快~唔出又比人入去洗
唔洗就爆你2軍
出左~又係咁比人打遊擊
講差~我睇唔出哥點樣比唔上維
人地個個打守~你狂去人地度~都係狂送分
1等~你兵多~人地又同你換~以快打你慢
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 22:30
原帖由 marco0083 於 12-6-2008 21:24 發表

喔@@ 原來我係記錯左日武~ 不過重點果少少攻擊輸出 都唔係我強調既野~

不過你最好改返個貼先
費事d人真係以為維京攻速快過阿茲
之後亂講野

有d人話維打堡快過阿茲
我都唔知果d人聽邊個講:lol
作者: 冥界王子    時間: 12-6-2008 22:30
原帖由 冥域戰國最強 於 10-6-2008 14:09 發表
仲有以前有人用維京打日本
一隊打一隊...係維京勝..仲有1x隻無死
點解??因為維京唔係真係你所講咁廢囧
你控得好..人地打唔到你..你就打到人地
雖然係有d空口說白話..但係有無人做到..
你睇返n年前既檔就知了

好極端既例子
你講緊用維果個係高手姐, 照你咁講, 維連戰象同條都嬴到啦= =
咁假如2邊都係同lv就唔同講法la
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 22:35
原帖由 marco0083 於 12-6-2008 22:16 發表

唔同在於維既反攻擊力較強  而且維 只要100帝  哥 要200   依一百既分別差極遠 再者哥德帝 都只得+攻

維vs 法 殺拉 重點在於距地 防守能力 唔係攻擊力

1  基本上唔洗講都知 距係偏向食弓e方面既人  你咁講 ...

咁當然,哥德性質都唔係用於打近......其實維京同哥德兩種性質唔同既兵
1個打弓王者,1個就唔知打咩好:lol

同性質差唔多既塞特,阿茲比較,維京有好多方面都比唔上呢兩個文明
作者: chun789chun    時間: 12-6-2008 22:42
原帖由 sghsge 於 12-6-2008 13:41 發表

首先想問下你
維點樣獨自打弓呢???
你講緊既係1批打1批,還是200打200,可唔可講清楚d
即使你強迫維京打弓,我都唔覺得佢勁,維京步速比土火,中國,不列弓兵更慢
弓兵退後時,我都唔知佢點追殺弓兵
塞特步速快,而阿茲步速至少快過維京同埋土火,中國,不列弓兵,起碼有得追殺弓兵
就算講實力戰,維4打土火4刀,阿茲打土火3刀,塞特同樣4刀
所以我都唔覺得佢單獨打弓有咩個人之處
維京打匈塞哥,維唔係做唔到  只係比其他文明更難做到而已
而維打贏塞方面我反對,塞特出兵速度可以大勝維京.除非大家都係200對200

剛剛打左一篇, 冇晒...
列POINTS算-__-

1.我所指既係主戰場以外既戰場,
   一兩隊既戰鬥

2.我唔認同你一開始以文明專長作為量度可玩性既標準
   維京係平均型既文明, 並非缺憾型或殘廢型

3.其實個人價值觀不同而已,
   樓主認為要各有所長, 才有其價值,
   卻忽視了本身對於價值是應該如何下定義.
   否則, 當拜遇上所有非步兵國, 不能用其剋步兵的特性, 是否應該棄權呢?

純為討論
作者: marco0083    時間: 12-6-2008 22:43
標題: 回復 66# 的帖子
所以我話邊個超越邊個係冇意思   哥係專門化   維係氾用化

維京同 阿之 各有長短啦
塞真係比較 屈機既文明黎...... 生兵+行軍速度 克服了一切

改貼我唔識貼= =
作者: 肥云    時間: 12-6-2008 23:20
如果話維京係平均形- - 只可以話係平均廢物形....
邊一方面都係廢....比較突出既弓兵....都只有40血既強老....
無論各位用維京用得如何....何解維京總係要被當作弱者呢 ?
我係讚成維京早一點上帝,至小帝左都可以開眼....對於佢與同盟而言更有優勢
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 23:44
[quote]原帖由 marco0083 於 12-6-2008 22:43 發表
所以我話邊個超越邊個係冇意思   哥係專門化   維係氾用化

維京同 阿之 各有長短啦
塞真係比較 屈機既文明黎...... 生兵+行軍速度 克服了一切

改貼我唔識貼= =
作者: marco0083    時間: 12-6-2008 23:48
標題: 回復 70# 的帖子
唔讚成     要平衡不如改到塞200kills
作者: sghsge    時間: 12-6-2008 23:53
原帖由 marco0083 於 12-6-2008 23:48 發表
唔讚成     要平衡不如改到塞200kills

其實某程度上我都係因為覺得塞特勁過維京太多
我先覺得維京要改低殺敵:lol
作者: sghsge    時間: 13-6-2008 00:15
標題: 回復 65# 的帖子
我諗求其搵一個識玩evo既人都贏到佢啦
咁舊既招都囉出黎講;P
賴勁
作者: 負碌之皇    時間: 13-6-2008 00:15
我覺得無必要改的-.-
雖然維京比人引象好似無咩大作為...
不過勝在補血...扣健算快...必要時又可以幫弓兵做護盾@@
其實打兵堡五係剩為個人食分,而係講求teamwork...不求殺人數量.
以其他國兵種長處補自已短....維京先顯得有用.

假如學樓主禁...維京太廢所以就要改...
禁波斯+韓國好屈係米又要加升帝值??

ps:多利用teamwork 到時維京會變成最有用一族
作者: sghsge    時間: 13-6-2008 00:24
標題: 回復 74# 的帖子
韓波有薩拉森剋佢
仲有韓國極怕哥,韓國波斯出兵都係好慢,可以係呢方面打佢

維京雖然有補血,不過最可惜既係樂古兵堡冇幫佢優先升幫補
拜占都有優先升後勤,阿茲優先升+4攻,波斯優先升步速,薩拉森優先加30血
反而咁29既維京都冇得優先升幫補,特顯唔到維京補血既優點
如果維京早d升帝,咪特顯到佢優點囉;P 或者先幫佢升幫補先;P
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 13-6-2008 10:20
其實我覺得幫佢升補血好雞肋,,

真係要幫既話,,幫佢先升甲仲好,,或者升劍勇仲好
作者: ~七夜志貴~    時間: 13-6-2008 10:55
標題: 回復 62# 的帖子
睇清楚
係40隻40隻咁「控」唔係40隻40隻咁「出」
意思係新到SET TEAM都唔識既新手

正常哥德一係一開波直接出兵位響弓國門口附近一係儲夠先攻吧

作者: lautszon    時間: 13-6-2008 12:29
升佢補血速度都可以試下ge(最多每秒2血)........不過有冇人會去改先?
作者: marco0083    時間: 13-6-2008 12:48
標題: 回復 77# 的帖子
咁我又真係唔明 = =咩叫40  40咁控了..........姐係 出成百人  只控40隻? 40隻 40隻咁上 ==? 其實唔係好明你想講咩.........  不過 我玩哥德通常 都set 起馬5 team   1 team  廿x-30人           
<離題講d(
其實去到40隻一隊 咁上都幾浪費 單係 早期合兵擋弓上   偷襲弓補兵  以至同其他步打 (e個同塞既戰鬥方式差唔多) 廿x隻已經好足夠   (team多 包位上易得多)   不過 要控得好 同埋 閱讀對手行動 能力上 要幾高下    如果唔係就變左送兵 (沒有其他步咁 come打= =
又唔夠 塞 走佬走得快)               最煩重要守自己兩軍= =              

<正常哥德一係一開波直接出兵位響弓國門口附近一係儲夠先攻吧>   <--- 比人隻馬偵察到d步就過黎 就切菜咁 切你

作者: 負碌之皇    時間: 13-6-2008 13:10
原帖由 sghsge 於 13-6-2008 00:24 發表
韓波有薩拉森剋佢
仲有韓國極怕哥,韓國波斯出兵都係好慢,可以係呢方面打佢

維京雖然有補血,不過最可惜既係樂古兵堡冇幫佢優先升幫補
拜占都有優先升後勤,阿茲優先升+4攻,波斯優先升步速,薩拉森優先加30血
反而 ...

睇黎時勢五同...未玩過nakuz版兵堡= =
估五到家下d兵一開波升晒獨有技術-.-
作者: ~七夜志貴~    時間: 13-6-2008 13:22
汗 我又冇話40出好,講緊D新手而己
原帖由 marco0083 於 13-6-2008 12:48 發表
比人隻馬偵察到d步就過黎 就切菜咁 切你

E樣野當然要隊友配合
如果對方係1458P,可以出響邉位,冇咁易比人發現
作者: marco0083    時間: 13-6-2008 13:56
標題: 回復 81# 的帖子
咁你帶出40控 e個問題 係想講咩==
作者: sghsge    時間: 13-6-2008 15:23
原帖由 負碌之皇 於 13-6-2008 13:10 發表
睇黎時勢五同...未玩過nakuz版兵堡= =
估五到家下d兵一開波升晒獨有技術-.-

所以咪話
而家d兵堡都改到鬼咁馬六
順便改埋廢維咪仲好
作者: 別問.我是誰?    時間: 13-6-2008 15:25
vk 係咁廢架la
做肉盾都唔夠人勁
因為佢d hp 同防唔算突出
要搵肉盾既話
條 波 拜 哥 阿茲 匈奴 仲好
作者: lautszon    時間: 13-6-2008 16:07
次次都要我重覆論點,你地唔好要我咁la。
維京係慢,血小,出兵慢,新用抽中維京都好麻煩下。不如索性溫人做一個維京平衡版出來,加快佢d補血速度至每秒2血,或者升科技先,或減低升帝殺敵數好唔好?

我已經話左比miracle chan 知建議係nakuz 版兵堡提升回血速度。

作者: marco0083    時間: 13-6-2008 16:25
標題: 回復 85# 的帖子
其實比較可行 係先研自動回血個科技   加強效果到每秒回2血= = 又真係太屈機

題外話  
1 不如順便 幫不列整多埋個加多1射既科技 令到距變9射吧~
(不列又係比較<鑑介>比 馬雅 韓 蒙 都差太多  但改到 好似中國咁400帝 又會過強)
前期8射既優勢唔太明顯(韓都7 土火又係8)

2 樂古版兵堡 廣告 頻率太高了........ 由其是係一開始.......狂彈....洗頻
對於打快攻既人好唔方便

作者: lautszon    時間: 13-6-2008 16:37
標題: 回復 86# 的帖子
每秒2血屈唔屈機好難講,可能要試過先知:lol

我反而想聽下其他人的意見。如果真係太屈的話,每秒一血都可以的。

(現時,狂戰士每三秒回血1滴,升特殊科技後可去到每1.5秒1血)
作者: marco0083    時間: 13-6-2008 16:55
標題: 回復 87# 的帖子
就咁睇當然好似好慢啦但係遊戲時間同真實時間係唔同架麻~
所以帝左  打格鬥戰既 時候你當距多 3 滴血左右計都得  通常可以擋多一刀(帝維本身好似72血..... 加多3既話  75血  14+4攻  2+3防   1+3遠防  其實真係一個冇咩大缺憾可言既戰士
再者 距個軍既劍勇有84血先係重點........)
其實我覺得維京係有空間做些微既調整既   

我唔覺得前期既維京弱    反而村戰上真係雞得很...................... 不如比距500村
有一段 屈機時間好過=..=~

作者: REQUIEM    時間: 13-6-2008 21:38
維京殺100件已經帝到
再提早咪連俾爆堡都食到帝?
作者: sghsge    時間: 13-6-2008 21:40
原帖由 screen 於 13-6-2008 21:38 發表
維京殺100件已經帝到
再提早咪連俾爆堡都食到帝?

有冇聽過
維京食得快,送得快:lol
作者: Sphinx    時間: 13-6-2008 21:49
咁樣傾黎傾去其實都係冇用
幾年前大家都係玩緊super家族d 兵堡檔,依家又係無那那轉到冇攻城
想當年super家族13回VK係殺10隻就升帝,但係依家普遍TW都係玩第7回
樓主既然有意就自己整個檔出黎,,冇人受就自然會俾人淘汰
其實兵堡真係冇咩好討論嫁啦,, 計埋咩幾刀片死一隻真係拎黎攪
要計到個個地步會玩到好累...步打步都係Z過去就算嫁啦
黎場團戰贏個個就係真理GG
作者: sghsge    時間: 13-6-2008 23:53
標題: 回復 91# 的帖子
可惜冥域d人,扮哂勁咁
咁都當條友係控兵神手呢,假仁假義
作者: 炮塔村防類    時間: 14-6-2008 02:22
唔洗改la
d國家係要有差別先好玩
作者: 超型﹏本多    時間: 14-6-2008 02:57
講多無謂
就黎一場吧啦
作者: 超型﹏本多    時間: 14-6-2008 02:58
咁樣傾黎傾去其實都係冇用
幾年前大家都係玩緊super家族d 兵堡檔,依家又係無那那轉到冇攻城
想當年super家族13回VK係殺10隻就升帝,但係依家普遍TW都係玩第7回
樓主既然有意就自己整個檔出黎,,冇人受就自然會俾人淘汰
其實兵堡真係冇咩好討論嫁啦,, 計埋咩幾刀片死一隻真係拎黎攪
要計到個個地步會玩到好累...步打步都係Z過去就算嫁啦
黎場團戰贏個個就係真理GG
作者: abchalo    時間: 14-6-2008 04:23
原帖由 sghsge 於 12-6-2008 00:34 發表

就算隨機都好
抽中d衰野,都唔好衰得太離譜
就算比維京殺敵70人上帝,我都唔覺佢係d咩勁國
哥德起碼比日本,法國好多國家都剋爆
但維京就連打哥德都沒有安全感

如果真係想玩一個真係既兵堡
一開始就不如連步國 ...
不如你買六合彩你一個號碼都唔中叫馬會比安慰獎你好無?呢頭改維京勁...一陣維京過強...唔想用維京就同場主講~我隨機中維京就again 好無呀??
作者: sghsge    時間: 14-6-2008 13:38
原帖由 abchalo 於 14-6-2008 04:23 發表
不如你買六合彩你一個號碼都唔中叫馬會比安慰獎你好無?呢頭改維京勁...一陣維京過強...唔想用維京就同場主講~我隨機中維京就again 好無呀??

維京都有過強既一日:lol
作者: Tcc00810    時間: 14-6-2008 17:15
同意......老實說,與其說插中維京,倒不如說插中劍勇好過......
維京識自我補血。比人一種好著數的感覺。不過請不要忘記,兩方兵力從開始廝殺到結束,可能只係短短十幾二十秒的事。在攻防血都落後的情況下,就算你識補血又如何.....比你回多兩三滴血,都擋唔到一刀。未帝的維京,自動回血的速度,算是有等如無。
出兵速度.行路速度都唔快。
帝左之後情況改善了好少好少。比起其它國家的兵升精銳,相比起維京只係勁左好少。原本城的差距已經大.升到帝的差距可說是更大。講衰仔d。不如比多兩座軍營佢爆劍勇更實際,起碼打得贏哥德日本塞爾特先

作者: marco0083    時間: 14-6-2008 19:45
標題: 回復 98# 的帖子
閣下個腦袋係唔係坐住左?
劍勇 70血  狂戰69血 有差幾多? 計埋回血 維京更加著數 (一場撕殺點都回到兩次吧)
基本攻擊力  劍勇 13   狂戰14   
基本近防  劍勇 1       維2
咁點解 劍勇會好過狂戰~?
回血既效果 可唔可以頂到多一刀 就睇 就睇打咩對手啦

維帝左唔勁? 帝維絕對有能力可以同 哥德 或者 日武玩  
celtics麻~   試問有幾多人可以夠距打= =   頂盡係封左位既 殺拉 法     同埋 屈機 條 而已  
拜同距打 係贏kills 不過會輸勢     極難壓得著距
日  阿之 更加唔洗講

我都唔望維京可以1 on 1打贏距= =維京既特色平均
作者: marco0083    時間: 14-6-2008 19:57
標題: 回復 94# 的帖子
好啊 留底時間 同你玩玩又如何~

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontactmww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2