樂古Nakuz

標題: 未來數十年間,中文地位會否躍升在英文之前成為全球最重要語言? [打印本頁]

作者: 就係我    時間: 30-8-2006 08:41
如題,因為而家中文ge地位越泥越高,世界各地都佈滿中國人ge足跡而中國亦越來越強大
作者: ┼明月新星↗    時間: 30-8-2006 10:31
這不是沒有可能的
你只要想想,為何我們要學習英夜?
那你就應該會明白我要所什麼了。
作者: piyopiyo    時間: 30-8-2006 10:37
Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-8-30 10:31:
這不是沒有可能的
你只要想想,為何我們要學習英夜?
那你就應該會明白我要所什麼了。

其實我地點解要學習英文,唔係因為我地曾經係英國ge殖民地,所以要學?-0-
作者: 天下有情    時間: 30-8-2006 10:45
Originally posted by 就係我 at 2006-8-30 08:41:
如題,因為而家中文ge地位越越高,世界各地都佈滿中國人ge足跡而中國亦越來越強大

你個中文水平都好高...
作者: 失望中...    時間: 30-8-2006 10:47
不是沒有可能的
但比較難
因為中文字是方塊字
外國人對方塊字也不是太厲害

還有,17世紀的時候國際語言為法文
後來才轉為英文
作者: ┼明月新星↗    時間: 30-8-2006 10:52
Originally posted by 失望中... at 2006-8-30 10:47:

後來才轉為英文

你知道為何會是法文嗎?因為那是世界各地滿佈法國的殖民地。
哪一個國家強大,哪一種語言便是國際語言。
作者: piyopiyo    時間: 30-8-2006 10:55
Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-8-30 10:52:

你知道為何會是法文嗎?因為那是世界各地滿佈法國的殖民地。
哪一個國家強大,哪一種語言便是國際語言。

那麼未來數十年也不會有colonialization吧- -

Originally posted by 失望中... at 2006-8-30 10:47:
不是沒有可能的
但比較難
因為中文字是方塊字
外國人對方塊字也不是太厲害

後來才轉為英文

不知道,我不讀歷史的

[ Last edited by piyopiyo on 2006-8-30 at 11:03 AM ]
作者: 格劍大師    時間: 30-8-2006 11:08
最多只係會平起平坐,而家識英文既人始終都係比中文多,你去外國都唔會用中交同人溝通la=.="
我地比人早學英文係因為我地香港以前係英國殖民地,所以一定要學英文
而澳門以前都要學葡文
所以我地係著數d:p
但而家中文係美國學校入面係最多人學既外語,所以將來中文同英文一齊成為國際語言就比較有可能(英文係世上最易學既語言啊=.=)
作者: ┼明月新星↗    時間: 30-8-2006 11:10
Originally posted by 格劍大師 at 2006-8-30 11:08:
最多只係會平起平坐,而家識英文既人始終都係比中文多,你去外國都唔會用中交同人溝通la=.="

打個比喻
那外國人來我們中國,會用英文跟我們溝通嗎?(除非我們懂得英語)
作者: piyopiyo    時間: 30-8-2006 11:10
Originally posted by 格劍大師 at 2006-8-30 11:08:
我地比人早學英文係因為我地香港以前係英國殖民地,所以一定要學英文
而澳門以前都要學葡文
所以我地係著數d:p
...

美國有d kindagarten都要讀中文

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-8-30 11:10:

打個比喻
那外國人來我們中國,會用英文跟我們溝通嗎?(除非我們懂得英語)

但他們也不懂中文
作者: 格劍大師    時間: 30-8-2006 11:20
Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-8-30 11:10:

打個比喻

用身體語言:p
學中文所需要既時間點都比英文要長,所以要中文成為國際語言或者令d外國可以人講得一手流利既中文始終都唔易
既然樓上有人話美國要d細路學中文咁過多幾十年中文真係有可能做到國際語言la
作者: ┼明月新星↗    時間: 30-8-2006 11:24
Originally posted by piyopiyo at 2006-8-30 11:10:

但他們也不懂中文

我只是用回這個比喻來說明他所說的比喻並不恰當而已。bao_45
作者: piyopiyo    時間: 30-8-2006 11:32
(f23,)
Originally posted by 格劍大師 at 2006-8-30 11:20:

用身體語言:p
學中文所需要既時間點都比英文要長,所以要中文成為國際語言或者令d外國可以人講得一手流利既中文始終都唔易
既然樓上有人話美國要d細路學中文咁過多幾十年中文真係有可能做到國際語言la

不過外國人學講中文睇泥仲難,果段kindagarten d細路學中文係之前無線一個新聞報導泥ga,我聽到教果個教細路講,不過佢自己都未講得掂
作者: 暴力    時間: 30-8-2006 13:35
其實...咩叫最重要語言?
英文一離開英國本土/美國也不太通行
你試下走入歐洲,
一入法國,你就要講法文,講eng的話唔係個個法國人都應你
一入東歐,語言就複雜到昏,唔講
一入北歐,語言也頗複雜,法文/西班牙文/英文滿天飛
離開歐洲,走入亞洲,
去到中東地區,
嗰度反美就係人都知,試問有幾多人願意學'敵國的語言'?
去到東南亞,
嗰度的英文水平低到冇人有,唔講也罷
中國咁大,有幾多人識英文?
就當'重點城市'的人全部識eng,也只是中國13億人口中的一小部份
日本/韓國....嗰度的英文水平又係低到冇人有
去到南美....我唔知嗰邊點
非洲,除咗南美外,其他全都貧得要死,生存也成問題,斷估冇人識英文吧!

中文的確係變得越來越重要了,這不和中國的崛起有關係
作者: q7791232003    時間: 30-8-2006 13:45
咁咪好好囉~唔洗學英文^^bao_43
作者: 匿名    時間: 30-8-2006 13:52
而家外國越來越多學中文
作者: 風瀟湘    時間: 30-8-2006 13:52
Originally posted by 暴力 at 2006-8-30 13:35:
非洲,除咗南外,其他全都貧得要死,生存也成問題,斷估冇人識英文吧!

關南美咩事...係南非下馬?

世界上 邊個國家強 就係邊個話事
點解我地要用基督教ge日曆?
點解我地要公認耶穌出世果一年為公元?
點解我地要學西式餐桌禮儀?
點解要學英文?

因為英國曾經強大過 係日不落之國 各大洲份上 都曾經殖過民
所以就要跟佢果套

好似台灣ge曆法咁 佢係用台灣立國果日作為曆法ge第一日 但係又唔見世界其他國家用?
因為台灣唔夠強 所以冇辦法推行

番正題
中文/ 華語 /國語 ge普及性係絕對大
印尼 馬來西亞 新加坡 呢一D中南亞國家 都有大量華僑居住
呢個係中文係亞州ge影響力

因為中國開始發展 而美國英國等地 因為早發展 市場差不多飽和
所以中國就係一個好適合ge發展地方
但係點樣同中國人做生意
一係就中國人去學英文 一係就外國人去學中文
但係D外國商人心知中國人冇辦法係短時間內 極速提高英語水平 因為初發展!
唯有屈就自己去學中文(齋講 唔寫)
所以中文係有潛力成為世界商業語言

係早幾年有新聞報導過 中文係已經成為左"小英語"
即係繼英文之後 成為國際交流間 做重要ge語言
作者: 暴力    時間: 30-8-2006 13:57
啊,打錯字了,唔該
中文無可否認已變得越來越重要了
作者: 人之初    時間: 30-8-2006 14:00
咁係繁體定簡體呢
作者: 風瀟湘    時間: 30-8-2006 14:31
Originally posted by 人之初 at 2006-8-30 14:00:
咁係繁體定簡體呢

唔重要 因為外國人只需要與中國人溝通
那說話就已經很足夠
作者: [S]魔域天使    時間: 30-8-2006 14:42
Originally posted by 人之初 at 2006-8-30 14:00:
咁係繁體定簡體呢

我睇過一套電視節目

班人去訪問一個學識左中文的外國人

問佢繁好學d定簡好學d

佢的答案係

睇果陣繁體字易認

寫果陣簡體字易寫=  ="
作者: 格劍大師    時間: 30-8-2006 14:53
Originally posted by [S]魔域天使 at 2006-8-30 14:42:

我睇過一套電視節目

班人去訪問一個學識左中文的外國人

問佢繁好學d定簡好學d

佢的答案係

睇果陣繁體字易認

寫果陣簡體字易寫=  ="

我相信冇人會唔同意個鬼佬講既野=.="
作者: 大和    時間: 30-8-2006 14:55
Originally posted by 格劍大師 at 2006-8-30 14:53:

我同意+ +(我等比新星扣分)
作者: piyopiyo    時間: 30-8-2006 18:27
Originally posted by 格劍大師 at 2006-8-30 14:53:

我都覺得繁體易認,簡體好多都有共用- -
作者: tommy1999    時間: 30-8-2006 18:37
我以前都唔識講/寫中文
但係我要在香港生活 所以要學中文
你問我 我都會鐘意繁體多d(大部份外國人都係咁諗)
作者: toto2004    時間: 30-8-2006 19:05
作者: 格劍大師    時間: 30-8-2006 19:18
Originally posted by toto2004 at 2006-8-30 19:05:
If 中文成為全球最重要語言 we dont need learn English lu haha!!!

但你要學普通話=.="
作者: piyopiyo    時間: 30-8-2006 20:00
Originally posted by 格劍大師 at 2006-8-30 19:18:

但你要學普通話=.="

老實講,英文無論講定寫都難過中文
作者: 墨者    時間: 30-8-2006 20:25
Originally posted by piyopiyo at 2006-8-30 12:00:

同時同時
學英文d時間唔同d字又要住轉都轉到你頭暈
中文就唔同 加 之前 之後 現在就搞店
作者: piyopiyo    時間: 30-8-2006 20:26
Originally posted by 墨者 at 2006-8-30 20:25:

同時同時
學英文d時間唔同d字又要住轉都轉到你頭暈
中文就唔同 加 之前 之後 現在就搞店

不知怎的中文還是不好bao_45 ,比很多讀書不好的人差,英文卻不錯
作者: 格劍大師    時間: 30-8-2006 20:53
Originally posted by piyopiyo at 2006-8-30 20:00:

中文字點都難寫過英文吧= ="
英文係只要識拼音其實係唔使點記生字,相反中文就....
同埋我以前個英文阿sir講中國人講中文太鐘意轉彎抺角
例如借錢都要兜好大個彎先講出黎點解你要問人借錢,相反其他語言就唔同,好似英文唔會話
my mother is sick; can u lend me some money so that i can take her to the doctor?
(我阿媽le幾日病左,仲病得好緊要,唔知你可唔可以借少少錢比我同佢去睇醫生=.=?)
佢地通常都直接講左佢地要借錢,最後先講原因
can u lend me some money? my mother is sick.
就係le樣野搞到d鬼佬一頭霧水=.="同埋d學生唔能夠即刻由中文轉英文,英文轉中文....
所以中文一係一種好難學既語言=.="

[ Last edited by 格劍大師 on 2006-8-30 at 09:10 PM ]
作者: piyopiyo    時間: 30-8-2006 21:00
Originally posted by 格劍大師 at 2006-8-30 20:53:

中文字點都難寫過英文吧= ="
英文係只要識拼音其實係唔使點記生字,相反中文就....
同埋我以前個英文阿sir講中國人講中文太鐘意轉彎抺角
例如借錢都要兜好大個彎先講出黎點解你要問人借錢,相反其他 ...

原來係咁,不過點解好多人中文好過英文,我係異類- -
照你咁譯應該要加番個adverb
my mother is severely sick
我母親病得很嚴重

[ Last edited by piyopiyo on 2006-8-30 at 09:19 PM ]
作者: tyy65986    時間: 30-8-2006 21:02
係就好,但係其他國家d人多數都唔識中文,仲有,有人話果,如果有個人中英文都唔識,佢兩樣一起學,佢會學識英文仙
作者: 無敵必勝客    時間: 30-8-2006 21:21
無論難唔難學,個重點唔晌呢度
而家時移世易,中國無可否認已經逐漸強大
相信中文晌未來既亞洲必定會漸好重要既地位
我估,中英會成為世界雙絕既語言

其實樓上有幾位話中文難過英文
我是同意的
中國文字幾千年歷史
我地自問對左十幾廿年,都唔係滾瓜爛熟

題外話
與其話中文難,不如話中文豐富
宋代既一首詞
英文唔知要譯多幾多段
如此高深既文化係中國獨當一面的
所以身為中國人,中文絕對係一種榮幸,唔係包袱
作者: piyopiyo    時間: 30-8-2006 21:24
Originally posted by 無敵必勝客 at 2006-8-30 21:21:
無論難唔難學,個重點唔晌呢度
而家時移世易,中國無可否認已經逐漸強大
相信中文晌未來既亞洲必定會漸好重要既地位
我估,中英會成為世界雙絕既語言

其實樓上有幾位話中文難過英文
我是同意的
中國文字幾 ...

咁我係咪要準備跳樓,我中文極度差勁,還有計劃到外國去逃避中文這問題
作者: [H]kanichk    時間: 30-8-2006 22:01
其實我覺得英文比中文更重要-.-
點解?你可能會講點解外國人唔學中文,要我地跟佢地學英文-.-
但係有樣野係事實...英文係大部份國家都會認識既語言==
e.g.西班牙 呢d國家你可以話佢地都唔係講英文
但係佢地大概有7~8成都聽得明=="
同埋英文易學過中文...
如果唔係點解d外國人 黎中國,香港 都係學普通話多過廣東話?因為有拼音易讀d嘛==

有錯唔好xyz我c.c
作者: 無敵必勝客    時間: 30-8-2006 22:17
Originally posted by [H]kanichk at 2006-8-30 22:01:
其實我覺得英文比中文更重要-.-
點解?你可能會講點解外國人唔學中文,要我地跟佢地學英文-.-
但係有樣野係事實...英文係大部份國家都會認識既語言==
e.g.西班牙 呢d國家你可以話佢地都唔係講英文
但係佢地大概 ...

唔................
你講緊既只係而家既事實
題目係講緊未來數十年後
而未來既事實係
外國人會多左人黎學中文
目前,英文係最普及,最國際化既語言
點解?因為美國同英國勁
所以世界都要行佢地果套
所以亞洲人如果想飛黃騰達,就要識英文
先至可以融合佢地

但係好有趣,點解日本人英文咁唔掂都撈得咁好?
就係日本擁有頂尖既科技
所以唔使愁,自會有人學日文去同日本人傾生意

咁代表咩?
代表強國就係一個指標,帶領出一個新方向

咁中國逐漸強大,帶出既新方向係咩?
我都不必多講了
作者: tommy1999    時間: 31-8-2006 10:56
英文易過中文好多
點解你地會話中文易d??因為你由細到大都係講中文
其實英文係最易既語言
作者: piyopiyo    時間: 31-8-2006 13:21
Originally posted by tommy1999 at 2006-8-31 10:56:
英文易過中文好多
點解你地會話中文易d??因為你由細到大都係講中文
其實英文係最易既語言

但係我都係由細到大講中文,不過英文好過中文好多
作者: Nanbanjin    時間: 31-8-2006 21:01
作者: @幻影@    時間: 31-8-2006 23:04
日文都係由中文轉化出黎

所以中文係好偉大
作者: [S]XYZ1    時間: 1-9-2006 16:09
Originally posted by 暴力 at 2006-8-30 13:35:
其實...咩叫最重要語言?
英文一離開英國本土/美國也不太通行
你試下走入歐洲,
一入法國,你就要講法文,講eng的話唔係個個法國人都應你
一入東歐,語言就複雜到昏,唔講
一入北歐,語言也頗複雜,法文/西班牙文/英 ...

南非丫??

韓國d英文追貼香港架
唔信就去考下toeic
作者: tommy1999    時間: 1-9-2006 16:25
非洲某d國家d英文都好勁
作者: 格劍大師    時間: 1-9-2006 16:43
Originally posted by [S]XYZ1 at 2006-9-1 16:09:

南非丫??

韓國d英文追貼香港架
唔信就去考下toeic

邊個話=.=人地大學畢業d英文都係同我差唔多咋=.="(中4only)

[ Last edited by 格劍大師 on 2006-9-1 at 04:45 PM ]
作者: piyopiyo    時間: 1-9-2006 16:45
Originally posted by 格劍大師 at 2006-9-1 16:43:

邊個話=.=人地大學畢業d英文都係同我差唔多咋=.="

係咪你勁ja=.=
作者: 格劍大師    時間: 1-9-2006 16:55
Originally posted by piyopiyo at 2006-9-1 16:45:

係咪你勁ja=.=

nonono= =
我去之前係澳洲讀語文學校(8個鐘都係咁講講講..lo命=.=)
個度分左6個唔同level,愈高英文愈變態
我同d泡菜都係一齊係level3開始讀= ="
而我上左level4佢地仲係lv3.....
今次仲唔為國爭光-.-v

而且個度仲有好多歐洲人,日本人,南韓人,東南亞人
睇黎中國要同英文並列國際語言仲有d距離,但過多十幾廿年中文就一定上位成功XD

[ Last edited by 格劍大師 on 2006-9-1 at 05:03 PM ]
作者: [S]loveman1314    時間: 1-9-2006 16:56
Originally posted by 格劍大師 at 2006-8-30 19:18:

但你要學普通話=.="

係lo..就算講中文都係用普通話..邊會用白話..可能仲煩過英文
bao_50
作者: piyopiyo    時間: 1-9-2006 17:01
Originally posted by [S]loveman1314 at 2006-9-1 16:56:

係lo..就算講中文都係用普通話..邊會用白話..可能仲煩過英文
bao_50

英文是極易的語言,比普通話易得多
作者: [H]ckfkc    時間: 1-9-2006 19:01
Originally posted by piyopiyo at 2006-9-1 17:01:

英文是極易的語言,比普通話易得多

對一個香港人黎講一定唔係...
作者: kaming7    時間: 1-9-2006 19:17
中文都好難的-,-不過係母語講聽唔難..
但中文都有好多野好難
作者: piyopiyo    時間: 1-9-2006 20:23
Originally posted by [H]ckfkc at 2006-9-1 19:01:

對一個香港人黎講一定唔係...

不一定的,中文確是難
作者: 格劍大師    時間: 1-9-2006 21:09
Originally posted by piyopiyo at 2006-9-1 20:23:

不一定的,中文確是難

冇錯..
好多學生話英文點難點難結果考試出黎既成績係英文高過中文........Orz(我係其中一個=.=")
作者: piyopiyo    時間: 1-9-2006 21:25
Originally posted by 格劍大師 at 2006-9-1 21:09:

冇錯..
好多學生話英文點難點難結果考試出黎既成績係英文高過中文........Orz(我係其中一個=.=")

那些認為英文難的,只是沒用心學吧(^{}^)
作者: ┼明月新星↗    時間: 2-9-2006 08:39
Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-8-30 14:55:

我同意+ +(我等比新星扣分)

這算是什麼意思= =
我是不會無端端扣人分^^
作者: macross    時間: 2-9-2006 09:03
你們知道中文被外國人評為超高難度言語嗎?
作者: 乂魚乂    時間: 3-9-2006 17:45
Originally posted by macross at 2006-9-2 09:03:

是不是十大最難語言之一嗎   印象中好像是喔...  印象中西班牙文是全球最難語言 ?  只是印象  不大清楚=.=
作者: alan1216    時間: 3-9-2006 18:00
我相信la個事實是沒有可能!!!!
作者: 膠k---影子    時間: 4-9-2006 17:16
Originally posted by macross at 2006-9-2 09:03:

中文字咪又係符號......<-------------外國人的想法
作者: 大和    時間: 4-9-2006 23:07

所以啟發了中國人的腦筋
作者: 小汽水    時間: 5-9-2006 17:12
中文好-_-好好
英文就-_-免啦
xdd
作者: 膠k---影子    時間: 5-9-2006 20:31
Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-9-4 23:07:

所以啟發了中國人的腦筋

我想知係邊方面?
作者: macross    時間: 6-9-2006 18:07
當被評為超高難度言語後,大家想想會否令想學中文的人卻步?
作者: Nanbanjin    時間: 6-9-2006 21:02
作者: Nanbanjin    時間: 6-9-2006 21:03
作者: 格劍大師    時間: 6-9-2006 21:12
Originally posted by Nanbanjin at 2006-9-6 21:02:
I love Chinese.
People will figure out how beutiful the art of chinese is at the very last.
It's the beuty within!!

咁點解你唔打中文=.=?
作者: Nanbanjin    時間: 6-9-2006 21:15
作者: 格劍大師    時間: 6-9-2006 21:19
Originally posted by Nanbanjin at 2006-9-6 21:15:

I just can't be asked m8~
I wish I could.  But this computer is so dump!!

唔係呀=口="
你部電腦係邊度買嫁=.=
打唔到中文.....
p.s:m8係咩輸入法=.=?
作者: Nanbanjin    時間: 6-9-2006 21:25
作者: 格劍大師    時間: 6-9-2006 21:32
Originally posted by Nanbanjin at 2006-9-6 21:25:

m8 = mate (for short)
I am now in university library in England.
You see my problem now? It's not my problem, it's the Uni's problem!!

I am now in my uncle's home in Australia-0-
but i am using the copmuter which a brought from hk(quick+chinese windows._.v)
is my English very sxxx==?i just arrived here about 2mouths
p.s:aren't we off the topic=.=?

[ Last edited by 格劍大師 on 2006-9-6 at 09:33 PM ]
作者: Nanbanjin    時間: 6-9-2006 21:54
作者: 格劍大師    時間: 7-9-2006 05:15
Originally posted by Nanbanjin at 2006-9-6 21:54:

Dun worry about your English. You will be alright~ as time will fix things up
What are you doing there by the way?

讀書=.="
出年讀year10._.
作者: [S]鬼混s鬼仔    時間: 7-9-2006 08:47
Originally posted by piyopiyo at 2006-8-30 20:00:

你唔好講笑啦,英文無論筆劃同併音都小同易過中文好多啦,因為佢d字可以併音咁併出黎,所以已經有實驗證明係好記,好寫同好講好多架喇-o-
作者: lynx0177    時間: 9-9-2006 02:23
沒可能的事
英文在太多地方廣泛使用
而且……中文難學
作者: 古屋慶源    時間: 9-9-2006 23:19
唔可以話冇...
但係應該唔會係呢廿幾年既事我覺得=3=
作者: TeRenCeLSP    時間: 9-9-2006 23:41
我覺得都有可能嫁~~~
宜家中國既國際地位都就黎高過美國la~~~
所以中文係未來絕對有機會成為主流@@
作者: [S]XYZ1    時間: 12-9-2006 19:59
Originally posted by 格劍大師 at 2006-9-1 16:43:

邊個話=.=人地大學畢業d英文都係同我差唔多咋=.="(中4only:P)

[ Last edited by 格劍大師 on 2006-9-1 at 04:45 PM ]

我講緊平均分數丫

新聞講既

個考既分數都有講
作者: 格劍大師    時間: 15-9-2006 17:56
Originally posted by [S]XYZ1 at 2006-9-12 19:59:

我講緊平均分數丫

新聞講既

個考既分數都有講

唔多明你想講咩...sor呀-.-""
作者: 25kit    時間: 16-9-2006 22:57
我覺得都有可能...
曾經聽miss講過...話某d國家請空姐時..都要求空姐要識三種語言
1.本土語言 2.英文 3.中文
原因係中國人多..同埋中國開始強大..所以要學習中文..
中文有可能成為最重要語言....

另外..我覺得中文字好有美感..d字形比起英文字靚..
作者: [S]快樂龍    時間: 16-9-2006 23:13
中文字設計得黎 有起源(象形)
唔似英文咁
死記既
作者: 多啦Z夢    時間: 17-9-2006 22:40
一定會,懂得普通話的人己過了十分之一
作者: 滅神    時間: 20-9-2006 21:12
這個難一點...
因為英文可以說是最容易學的一種語言
只要26個字母和懂拼音...
差不多大部份的字都懂了

可是中文卻很難...先別說拼音...
連要寫出來都難
而且又有同字異聲,同字異義等
作者: 肥威    時間: 20-9-2006 21:43
我覺得中國係國際間既地位而愈來愈高,而且外交手腕十分睿智,無形中拉近與世界的關係,深得其他國家尊敬與信賴。人口都愈來愈多,國語成為更多人的母語,使用其成為官方語言的國家亦攀升不少。再者,許多國家如美國等都有大量學生把國語置於第一外語來學,他們有許多所說的普通話如滔滔流水,發音好比北京人,我聽到後都自愧不如。若你不是一邊看著他的面他一邊讀。你係想像唔到他是一個碧眼金髮既"鬼佬"。因為他們也知普通話的重要性和它的好處.在商業上,在人際關係的交流與溝通上也是不可劃缺。因此,我認為它與國際語言英語並駕齊驅的日子不遠,而能否超越英語成為第一,則要拭目以待!

仲有,順帶一提,大家唔可以忽略2大黑馬...佢地就係西班牙語(espa&ntilde;ol‎ 或 castellano‎)是世界第3大語言,也有資料說是第2大或第4大語言。在七大洲中,約有352,000,000人使用,特別是在拉丁美洲國家。很多說西班牙語的人把他們的語言稱為西班牙語(Espa&ntilde;ol),而很多說其他語言的西班牙人稱西班牙語為卡斯蒂利亞語(castellano)。另一方面,拉美國家的人更喜歡castellano這個詞因為Espa&ntilde;ol聽起來更像是一個民族,而不是一種語言。說英語的人稱西班牙語為Spanish,就是Espa&ntilde;ol的英譯。但是無論如何,卡斯蒂利亞語是在卡斯提爾使用的一種方言。 比起英,法語我覺得它比較容易學。

同法語(fran&ccedil;ais)(我的最愛)(em74) ,世上最浪漫同優雅的語言(em71) ,現時以法文為官方語言的國家和地區超過30個,約有190,000,000人使用,佢亦係聯合國6個法定語言之一。假如你去歐洲玩,你識幾句法文包你樂而忘返。bao_49
作者: wongkwongkan    時間: 26-9-2006 18:50
唔洗學英文,幾好
作者: piyopiyo    時間: 26-9-2006 20:54
Originally posted by 肥威 at 2006-9-20 21:43:
我覺得中國係國際間既地位而愈來愈高,而且外交手腕十分睿智,無形中拉近與世界的關係,深得其他國家尊敬與信賴。人口都愈來愈多,國語成為更多人的母語,使用其成為官方語言的國家亦攀升不少。再者,許多國家如美 ...

順帶一提,法文被選為最好聽ge語言-.-

係ar,西班牙文股氣勢真係好勁,外國好多學校都要學生除英文外,另修法文或西班牙文.....

不過,中文可用ge地方好似只限於中國,台灣,同外國ge華人社區,雖然用ge人多,但可用ge範圍係咪窄左d呢
亂up 24,勿插
作者: 格劍大師    時間: 27-9-2006 19:55
又咁bo,西班牙文只係限於南美國家,你唔去南美洲學黎真係冇咩用...
(南美洲冇錢挖....)
仲有大家都唔好睇少德文
德語係世界上最常被學的外語之一
係歐洲係繼法文成為在第二常被學語言
如果以最多人使用既語言黎計佢既排名係比法文高的
(德語比法語多85百萬使用者)
(尤其係東歐都好多人識德文的)
作者: piyopiyo    時間: 29-9-2006 21:21
Originally posted by 格劍大師 at 2006-9-27 19:55:
又咁bo,西班牙文只係限於南美國家,你唔去南美洲學黎真係冇咩用...
(南美洲冇錢挖....)
仲有大家都唔好睇少德文
德語係世界上最常被學的外語之一
係歐洲係繼法文成為在第二常被學語言
如果以最多人使用既語言 ...

南美州ge brazil係金磚4國之一,有好大ge potential=.=
作者: 格劍大師    時間: 29-9-2006 21:28
Originally posted by piyopiyo at 2006-9-29 21:21:

南美州ge brazil係金磚4國之一,有好大ge potential=.=

咁睇黎都係學番英文一種國際語言好d,唔使煩-.-"
作者: ┼明月新星↗    時間: 30-9-2006 09:05
Originally posted by 格劍大師 at 2006-9-29 21:28:

咁睇黎都係學番英文一種國際語言好d,唔使煩-.-"

當然啦
法文、德文、西班牙文都唔知講乜= ="
作者: XzPiGgyBoIzX    時間: 30-9-2006 20:29
咩文都好...唔係火星文就無問題 :x
作者: ┼明月新星↗    時間: 30-9-2006 20:37
Originally posted by XzPiGgyBoIzX at 2006-9-30 20:29:
咩文都好...唔係火星文就無問題 :x

那你就錯了
如果懂得說廣東話的人便會明白什麼是火星文
但是懂得其他文的人便會不懂火星文是什麼
因此你所說的這句話可以算是呃post
作者: abchkbaby    時間: 2-10-2006 21:36
我唔知睇咩節目話普通話係最多人用既
作者: piyopiyo    時間: 5-10-2006 17:42
Originally posted by abchkbaby at 2006-10-2 21:36:
我唔知睇咩節目話普通話係最多人用既

中國人多丫ma= =,就係咁簡單
作者: 格劍大師    時間: 5-10-2006 17:54
所以印度文係第2多人用-.-(人口全世界排第2@@)
作者: (LFF)-.-    時間: 5-10-2006 18:52
中文其實係好難學
只係中文係我地母語先易學
作者: kingslie    時間: 7-10-2006 15:10
國際語言如果係中文就好啦
作者: 趙山河    時間: 9-10-2006 14:05
有可能架都.............@@
作者: 沉默是金-ˍ-    時間: 13-10-2006 17:10
我諗沒可能的說= =
因為英語已成為全世界通用既
不過中文的廣泛將會愈來愈大的~
作者: tamsan    時間: 14-10-2006 14:30
我覺得唔可能-.-
作者: rexwyfhk    時間: 14-10-2006 23:41
i feel english is main pt
作者: macross    時間: 20-10-2006 19:38
中文是有分廣東話或普通話,我覺得如果較有可能的是普通話吧。

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontactmww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2