[H]*駿* 發表於 9-8-2009 23:21:40

<台版新手專欄第4擊> 裝備與寶石強化 ~ !!

在榮耀既世界裡面 , 裝備主分為武器 , 防具 , 同埋飾物 .
裝備又分為三大類 : 白裝 , 黃裝(即係字裝)同埋藍裝 .

強化裝備既寶石主要為紅寶石 , 藍寶石 , 守護之神 , 黃寶石 , 綠寶石 , 鑽石 , 綠玉 , 同埋阿達蠻提司 .
原石方面 , 就有玄鐵原石 , 鋼鐵原石 , 白金原石 .

強化白裝可用寶石為 : 紅寶石 , 玄鐵原石 , 鋼鐵原石 , 白金原石 .
強化1 - 100 LV既黃裝 / 藍裝可用寶石為 : 紅寶石 , 藍寶石 , 守護之神 , 黃寶石 , 白金原石 .
強化90 - 180 LV既藍裝可用寶石為 : 紅寶石 , 藍寶石 , 綠寶石 , 鑽石 , 白金原石 .
強化200 LV以上裝備既可用寶石為 : 紅寶石 , 藍寶石 , 綠玉 , 阿達蠻提司 , 鑽石 .
(紅色為必要寶石)

以下就係我強化裝既建議 . 通常我都係咁樣強既 .
左邊係裝備未強化前數值 ~
<白裝>

+0 - +4 ->紅寶石 , 玄鐵原石
+5 - +8 ->紅寶石 , 玄鐵原石 , 鋼鐵原石
+9 - +10 ->紅寶石 , 玄鐵原石 , 鋼鐵原石 , 白金原石
+11以上 ->紅寶石 , 玄鐵原石 , 鋼鐵原石 , 白金原石 (唔建議再強 , 好容易爆 / 降番做+0)

<1 - 89 LV藍裝黃裝>
+0 - +4 ->紅寶石 , 藍寶石 , 守護之神
+4 - +9 ->紅寶石 , 藍寶石 , 守護之神 , 黃寶石
+10 - +11 ->紅寶石 . 藍寶石 , 守護之神 , 黃寶石 , 白金原石

<90 - 180 LV藍裝>

+0 - +5 ->紅寶石 , 藍寶石
+6 - +8 ->紅寶石 , 藍寶石 , 綠寶石 , 白金原石
+9以上 ->紅寶石 , 藍寶石 , 綠寶石 , 鑽石 , 白金原石

<200 LV以上藍裝>

因為本人未強過 , 暫時講唔到點強 .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
<裝備之比較>

假設一把+10比洛之劍同一把+6黑暗信念之劍比較(左為50白特劍 , 右為50藍特劍)
白裝強每+1 , 裝備能力+10% .
藍裝就唔同 , 裝備能力係慢慢+上去 .
+1升5% , +2升15% , +3升30% , +4升50% , +5升75% , +6升105% , 之後既唔太記得啦 ~"
+10比洛之劍攻擊力 = +250 (<--原攻) +250 = +500
+6黑暗信念之劍攻擊力 = +250 (<--原攻) +263 = +513
所以藍裝絕對係比白裝強好多 ~

1 - 89 LV既藍裝 , 兩三下手勢已經上到+9 , 又唔使用到白金原石 , 又勁 .
白裝強到發脾四都未上到+9 , 一見就知高下 .
但係90天人精靈杜特白裝藍裝 , 我係極度唔建議強既 .
100都係 , 除左杜特 .
之前專欄1同2我都講過 ,
第一 : 天人精靈既冇+血
第二 : 90開始強藍裝 , 綠寶鑽石係必要既 , 燒錢到暈 .
第三 : 同75藍裝比較 , 75藍裝又易強 , 又+血多 , 一睇就知好好多 .
杜特既100裝有+力敏智 , 強一套+6好夠玩 , 所以佢係例外 .

至於黃裝 , 個人覺得冇咩用 , 唔建議用 .
如果你見到有人著既話 , 一係就無聊 , 一係就冇錢到迫住要用......
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

nakuz_445634 發表於 9-8-2009 23:26:44

非常同意你的講法支持支持^_^"

hillidwai 發表於 11-8-2009 01:01:54

1-89藍 靜用 紅寶石 , 藍寶石 , 守護之神 , 黃寶石強到+13都得...重平過用白金

nakuz_445634 發表於 11-8-2009 12:12:13

哈哈乜係咩?我次次都強唔到+13嫁喎[]

[H]*駿* 發表於 13-8-2009 10:39:08

哈哈乜係咩?我次次都強唔到+13嫁喎[]
nakuz_445634 發表於 11-8-2009 12:12 PM http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
我試過一次咁大把 , 都要加白金 ,
唔加即刻去番+0..."

nakuz_445634 發表於 24-8-2009 23:46:12

幫你推推先^^呵呵

[H]*駿* 發表於 20-9-2009 19:37:41

自己推番上去先~

hillidwai 發表於 22-9-2009 04:49:26

75藍比心機狂點就上到= =不過E+難升左   我諗唔加白金都難升+13 T^T

nakuz_445634 發表於 22-9-2009 17:30:37

75藍比心機狂點就上到= =不過E+難升左   我諗唔加白金都難升+13 T^T
hillidwai 發表於 22-9-2009 04:49 http://www1.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
我用左2e唔洗沖左全套75+12闇騎全套本來諗住自己闇騎用不過最後都2e放左俾台狗= =

[H]*駿* 發表於 22-9-2009 18:08:50

我發覺杜特既75藍難強過天人精靈= ="
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: <台版新手專欄第4擊> 裝備與寶石強化 ~ !!